Bacterievuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bacterievuur bij de appel 'Gala'
Bacterievuur bij de appel
Zieke jeneverbessen bij begraafplaats 't Groenedael (Almelo) moeten gerooid worden

Bacterievuur is een plantenziekte, veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora. De kenmerken van de ziekte zijn bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen. Het is een besmettelijke ziekte die een gevaar is voor de fruitteelt. Gunstige omstandigheden voor de bacterie kunnen tot een epidemie leiden. Deze zijn een temperatuur tussen de 18°C en 29°C, een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 60% (warm en broeierig weer), storm en hagelbuien in de zomer, de aanwezigheid van bloesems en van jonge, sappige scheuten aan de waardplanten.

Vooral peren en meidoorns zijn vatbaar voor bacterievuur. De oude naam voor bacterievuur is perevuur. In Nederland en België is er in de tachtiger jaren van de twintigste eeuw een campagne geweest voor het verwijderen van meidoorns. Hierdoor zijn veel meidoornhagen verdwenen.[bron?] Vooral meidoorns die oorspronkelijk uit Italië afkomstig waren, bleken vatbaar.

Zeer gevoelige gewassen zijn verder de hoge Cotoneastersoorten, en Photinia (Stranvaesia). Ook kan vuurdoorn, appel, sierappel, kweepeer, lijsterbes en meelbes worden aangetast. Deze mogen in sommige gebieden niet meer aangeplant worden, ter bescherming van de fruit- en boomteelt.

Aangetaste planten moeten sterk worden teruggesnoeid of soms zelfs worden gerooid. Het besmette materiaal moet worden verbrand. Wanneer snoeigereedschap voor de behandeling van de struik is gebruikt, moet dit eerst worden ontsmet met spiritus voordat er andere struiken mee gesnoeid kunnen worden. Hoveniers dienen zichzelf en hun kleding grondig te reinigen.

Externe links[bewerken]