Bakkerij Bloch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Gentse Patisserie Bloch in 1909
Patisserie Bloch in 2008

Bakkerij Bloch of Patisserie Bloch was een broodbakkerij in de Veldstraat, de belangrijkste winkelstraat van de Belgische stad Gent.

Bijna 109 jaar lang is deze zaak op de hoek van de Veldstraat en de Hoornstraat een door Gentenaars en toeristen frequent bezochte bakkerij en tearoom geweest. Zaterdag 29 maart 2008 sloot de zaak definitief zijn deuren.

In 2015 keerde de bakkerij gedeeltelijk terug, als toeleverancier van suikerbrood en cake voor Delhaize en met een foodtruck.[1] In 2020 kwam ook de winkel terug, in de Sint-Pietersnieuwstraat in Gent.[2]

Elzas[bewerken | brontekst bewerken]

De basis werd gelegd door de joodse Benjamin Bloch (1866-1923) en echtgenote Sophie Loeb. Hij was geboren in Mackenheim in de Franse Elzas, zij in het Duitse Boppard. In 1898 kwamen ze zich vestigen te Gent nadat Benjamin al in de leer was in Charleroi en Luik, want familieleden hadden toen reeds bakkerijen in Brussel, Antwerpen, Luik en Oostende.[3]

Zij openden hun zaak onder de naam "Boulangerie Viennoise" op 30 april 1899 en na de Eerste Wereldoorlog veranderde de naam in "Boulangerie Alsacienne". Omwille van het Oostenrijkse bondgenootschap met Duitsland was een naam die verwees naar Wenen niet meer populair. Daarom kozen ze voor een benaming die verwees naar de streek van hun roots, de Elzas.

De tearoom naast de bakkerij opende in 1905.

Oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hen als Joden niet gemakkelijk gemaakt en ze zagen zich genoodzaakt in mei 1940 te vluchten via Frankrijk, Spanje en Portugal. Schoonzoon Rodolphe Bloch en echtgenote Alice Bloch gingen samen met hun kinderen, Jacques en Nicole, wonen in New York.

Na aarzeling bleven moeder Sophie Loeb en haar dochter Marguerite de winkel verder open houden. Samen met Marguerites echtgenoot kwamen ze om in het concentratiekamp van Auschwitz.

Teruggekeerd uit Amerika kon de familie in 1945 het pand weer in bezit krijgen.

Op maandag 12 februari 2018 werden er drie stolpersteine ingemetseld op de hoek van de Veldstraat met de Hoornstraat, de plaats waar de zaak was gevestigd. Deze herinneren aan de deportatie van de drie genoemde familieleden in 1943 naar Auschwitz.[4]

Vier generaties[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het ambachtelijk maken van brood en taarten was vooral de bijhorende verbruikerszaal bekend: geen Gentenaar die haar, sinds 1905, niet heeft bezocht. Tijdens de oorlog stond er aangeduid dat de zaak eigendom was van joden, toch ging schrijver Felix Timmermans er eten, alleen al uit protest tegen de Duitse maatregelen.

Rodolphe Bloch runde de zaak tot aan zijn overlijden in 1958; toen kwam de leiding in handen van zijn zoon Jacques en in 1979 kwam diens zoon François er ook werken. Hij is de broer van de Gentse rechter Alain Bloch.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De toonbank, de broodkast, de etalage, een trog, een grote vitrinekast en het voorste deel van de ovens zijn door de familie Bloch verkocht aan de Nederlandse televisieomroep VARA. Het moet dienen als decor voor de televisieserie Bakker Stok.
  • Begin mei 2008 had onder massale belangstelling een uitverkoop van allerlei gebruiksvoorwerpen plaats. Allerlei bestek en zilveren kannetjes werden er te koop gesteld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]