Cake (gebak)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cake met amandelen in een rechthoekige vorm

Cake is een eenvoudig soort gebak. Hoewel het woord "cake" in Engelstalige landen een verzamelnaam voor 'gebak' of 'taart' is, bestaat er in Nederland en België slechts één type baksel onder deze naam.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Cake heeft een eenvoudig basisrecept: bloem, boter, eieren en suiker, in gelijke hoeveelheden, met een rijsmiddel. Het is een van de vaakst bereide recepten in Nederlandse en Belgische huishoudens. Het meest voorkomend is een cake uit een rechthoekige vorm, maar vaak worden ook een tulbandvorm of kleine papieren vormpjes gebruikt. Die laatste dienen voor het bereiden van cupcakes, vergelijkbaar met muffins. De Tulband is van oorsprong een ander soort gebak want er wordt gist bij gebruikt.

In Vlaanderen noemt men de cake dikwijls vier-vierden cake, naar het Franse quatre-quarts. De reden van de naam ligt in het feit dat er van de ingrediënten bloem, boter, suiker en eieren precies evenveel benodigd is. De oude term 'evenveeltje', die eveneens op cake slaat, heeft een identieke achtergrond. Dat geldt ook voor de in Engelstalige landen gebruikte term "pound cake", een cake met van elk ingrediënt een "pound".

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan tal van varianten van cake, met uiteenlopende samenstelling of vorm. Zo worden bijvoorbeeld specerijen, chocolade en citroen of andere vruchten toegevoegd. In de handel wordt soms gesproken over 'boerencake' of 'oma's cake', maar deze hebben geen afwijkende receptuur. De term hotelcake wordt wel gebruikt voor fabrieksmatig gemaakte, wat grotere cake, waarvan veel plakken kunnen worden gesneden. Bekende varianten zijn:

Zie de categorie cake van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.