Cake (gebak)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cake met amandelen in een rechthoekige vorm

Cake is een eenvoudige koeksoort. Hoewel het woord "cake" in Engelstalige landen een verzamelnaam voor 'gebak' of 'taart' is, kennen we in Nederland en België slechts één type onder deze naam.

Beschrijving[bewerken]

Cake heeft een eenvoudig basisrecept: bloem, boter, eieren en suiker, in gelijke hoeveelheden, met een rijsmiddel. Het is een van de vaakst bereide recepten in Nederlandse en Belgische huishoudens. Het meest voorkomend is een cake uit een rechthoekige vorm, maar vaak worden ook een tulbandvorm of kleine papieren vormpjes gebruikt. Dat laatste dient voor het bereiden van de recentelijk ook in Nederland en België zeer populair geworden cupcakes, vergelijkbaar met muffins. Overigens is een tulband van oorsprong een ander soort gebak. Hierbij wordt namelijk gist gebruikt.

In Vlaanderen noemt men de cake dikwijls vier-vierden cake, naar het Franse quatre-quarts. De reden van de naam ligt in het feit dat er van de ingrediënten bloem, boter, suiker en eieren precies evenveel benodigd is. De oude term 'evenveeltje', die eveneens op cake slaat, heeft een identieke achtergrond.

In Engelstalige landen staat de cake bekend als "pound cake". Dit slaat op het feit dat er van elk ingrediënt een "pound" wordt gebruikt. De cake is met name populair in de keuken van de zuidelijke Verenigde Staten.

In de handel wordt soms gesproken over 'boerencake' of 'oma's cake' maar deze hebben geen afwijkende receptuur. De term 'hotelcake' wordt wel gebruikt voor fabrieksmatige gemaakte, soms wat grotere cake, waarvan veel plakken kunnen worden afgesneden.

Varianten[bewerken]

Er bestaan tal van varianten van cake, met een uiteenlopende samenstelling of vorm. Zo worden bijvoorbeeld specerijen, chocolade en citroen of andere vruchten toegevoegd. Bekende varianten zijn: