Cupcake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cupcake met versiering
Cupcake versierd met fruit
Cupcake gemaakt door Georgetown Cupcakes voor Wikipedia

Cupcake is een Engels woord voor een klein gebakje, meestal gebakken in een klein papieren of aluminium bakje. Het kan op verschillende manieren worden versierd.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste cupcake-recept is te vinden in het kookboek van Eliza Leslie uit 1828.[1] In die tijd werd op Engelse deftige theekransjes (afternoon tea), naast het gebruikelijke kopje thee, ook een gebakje in de vorm van een theekopje gepresenteerd. Deze eerste cupcakes werden vaak gebakken in een kopje of een ramequin, wat een verklaring van hun naam kan zijn. De meeste cupcakes zijn zoet van smaak en veel mensen noemen ze ook wel muffins terwijl er tussen die twee een verschil zit.

De meeste cupcakes worden gemaakt van een combinatie van boter, suiker, bloem en eieren en soms ook water. Ten bate van coeliakie-patiënten worden tegenwoordig ook cakejes gemaakt op basis van rijstmeel. Al naar gelang van de beschikbare producten en de creativiteit van de bakker zijn er tientallen varianten mogelijk. Combinaties met fruit, (sap van) citrusvruchten, chocolade en drank zijn niet ongewoon. Cupcakes kunnen gedecoreerd worden met fondant en marsepein. hiermee kunnen versieringen aangebracht worden op de cupcake.