Cupcake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cupcake met versiering
Cupcake versierd met fruit

Cupcake is een Engels woord voor een klein gebakje, meestal gebakken in een klein papieren of aluminium bakje. Het kan op verschillende manieren worden versierd.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste cupcake-recept is te vinden in het kookboek van Eliza Leslie uit 1828.[1] Zij gebruikt daarbij als maat de 'çup', wat waarschijnlijk met de naam cupcake samenhangt. De cupcakes werden aanvankelijk in tinnen vormen gebakken maar later in een kopje of een ramequin, wat een andere verklaring is van de naam [2]. De meeste cupcakes zijn zoet van smaak en veel mensen noemen ze ook wel muffins terwijl er tussen die twee een verschil zit.

De meeste cupcakes worden gemaakt van een combinatie van boter, suiker, bloem en eieren en soms ook water of melk. Ten bate van coeliakie-patiënten worden tegenwoordig ook cakejes gemaakt op basis van rijstmeel. Al naargelang van de beschikbare producten en de creativiteit van de bakker zijn er tientallen varianten mogelijk. Combinaties met fruit, (sap van) citrusvruchten, chocolade en drank zijn niet ongewoon. Cupcakes kunnen gedecoreerd worden met fondant en marsepein. hiermee kunnen versieringen aangebracht worden op de cupcake.

Varianten[bewerken]

De Mug cake bestaat vrijwel uit dezelfde ingredienten maar wordt gebakken in een mok in de magnetron. Deze cakevrom bestaat vanaf ongeveer 2008 en is vooral in de VS populair.