Baltic Beverages Holding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Baltic Beverages Holding AB
Brouwerij Saku, Estland
Algemene informatie
Locatie Vlag van Zweden Stockholm
Eigenaar Carlsberg
CEO Johan Anders Bunner
Oprichting 1991
Bieren
Actieve bieren zie lijst
Portaal  Portaalicoon   Bier

Baltic Beverages Holding AB is een brouwerijgroep die eigendom is van Carlsberg met als hoofdzetel Stockholm. De groep heeft brouwerijen in Rusland, Oekraïne, de Baltische Staten en Kazachstan.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Baltic Beverages Holding werd in 1991 opgericht door de Finse brouwerij Hartwall en de Zweedse brouwerij Pripps. De groep kwam in handen van de Noorse Orkla Group. De Noorse Ringnes Bryggeri en brouwerij Pripps werden eigendom van de Carlsberggroep waardoor de Orkla Group 40% van de aandelen van Carlsberg in handen kreeg in de lente van 2000. Deze aandelen werden door Carlsberg in 2004 teruggekocht. BBH was een 50-50 joint-venture tussen de Deense brouwerijgroep en Scottish & Newcastle tot 2008, waarna S&N opgekocht werd door Carlsberg.

Brouwerijen[bewerken | brontekst bewerken]

Na het samengaan van de Orkla Group en Carlsberg domineerde BBH de Litouwse biermarkt doordat ze de drie grootste brouwerijen in handen hadden. De Raad Concurrentievermogen van Litouwen verplichtte hen om een van deze brouwerijen te verkopen. In 2001 werd brouwerij Kalnapilis verkocht aan Royal Unibrew.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]