Bancontact

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bancontact
Hoofdkantoor Aarlenstraat 82, Brussel
Producten Betaalkaarten
Website www.bancontact.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bancontact, tot in 2016 bekend als Bancontact/Mister Cash,[1] is de Belgische marktleider op gebied van betaalkaarten. Door middel van een pincode kan men met deze kaart elektronische betalingen doen in winkels, stations, autowegentol, tankstations, drank- of andere automaten, ook kan er geld mee uit de automaat worden gehaald.

Bancontact, in juni 1979 operationeel geworden, werd ontwikkeld door drie financiële instellingen: ASLK (Algemene Spaar- en Lijfrentekas - overgenomen door de Generale Bank die zelf onderdeel is geworden van Fortis), BBL (Bank Brussel Lambert - nu ING) en Kredietbank (nu KBC). Mister Cash, ook in juni 1979 operationeel geworden net vóór Bancontact, werd ontwikkeld door de GEN (Generale Bankmaatschappij - nu BNP Paribas Fortis) en het Gemeentekrediet (nu Belfius).

Ondanks de voorheen in de schoot van de Belgische Vereniging der Banken overeengekomen normen, inzake de inhoud van de toen gebruikelijke magneetsporen op de kaart (volgens ISO-normen), waren beide systemen niet compatibel daar Mister Cash een afwijkend magneetspoor gebruikte. In de loop van de jaren tachtig werden beide systemen wel toegankelijk voor de kaarthouders van beide systemen en kwam het beheer en de exploitatie onder één instelling, Banksys (nu Worldline).

Externe link[bewerken]