Bancontact

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bancontact
Bancontact
Hoofdkantoor Aarlenstraat 82, Brussel
Producten Betaalkaarten
Website www.bancontact.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bancontact, tot in 2016 bekend als Bancontact/Mister Cash[1], is de Belgische marktleider op gebied van elektronische betalingen. Als betaalschema is het verantwoordelijk voor de controle, berekening en verwerking van elektronische betalingen. Deze betalingen kunnen gebeuren via debetkaarten. Door middel van een pincode kan men met deze kaart elektronische betalingen doen in winkels, stations, autowegentol, tankstations, drank- of andere automaten, online (in webshops). Ook kan er geld mee uit de automaat worden gehaald of mobiel mee worden betaald.

In februari 2013 startte Bancontact met de ontwikkeling van een betaalapplicatie voor smartphones.[2] Sinds mei 2014 is de app beschikbaar voor het grote publiek. Afrekenen gebeurt door een QR-code te scannen met de telefoon en een pincode in te geven. Men kan met de app in meerdere supermarkten betalen en ook kleine bedragen tussen vrienden mee afrekenen. Met behulp van de app kan ook online betaald worden in webshops.

In april 2016 onderging Bancontact een rebranding waarbij zustermerk Mister Cash definitief uit de bedrijfsnaam werd verwijderd. Ook het logo werd geüpdatet.

Op 27 maart 2018 werd aangekondigd dat Bancontact en Payconiq fuseren tot Bancontact Payconiq Company.[3]

Geschiedenis[bewerken]

Midden jaren 80 werden Bancontact en Mister Cash als twee afzonderlijke betaalschema's gelanceerd. ASLK (Algemene Spaar- en Lijfrentekas - overgenomen door de Generale Bank die zelf onderdeel is geworden van Fortis), BBL (Bank Brussel Lambert - nu ING) en Kredietbank (nu KBC) lanceerden Bancontact, terwijl betaaldienst Mister Cash als alternatief door de Generale Bank en het Gemeentekrediet werd gelanceerd. In 1989 werden beide betaalnetwerken met elkaar geïntegreerd en ontstond Bancontact/Mister Cash als Belgische marktleider op gebied van elektronische betalingen.[4]

Externe link[bewerken]