Baobhan sith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Banshee (mythisch wezen), of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Banshee uit Fairy Legends and Traditions of the South of Ireland, Thomas Crofton Croker, 1825
Banshee
Banshee

Een baobhan sith is een vampier in de Keltische folklore van Schotland. Andere schrijfwijzen zijn: baobban sith, baobhan sidhe, bavanshee, baavan shee en banshee, naar de Engelse uitspraak van het begrip.

De baobhan sith (letterlijk: 'fee-vrouw') is een fee-vampier die de vorm aanneemt van een beeldschone vrouw om mannen te verleiden en hun bloed te drinken.

Kenmerken[bewerken]

De boabhan sith voelt zich vooral aangetrokken tot jonge mannen die buiten komen in het donker en jagers, omdat hun kleren kunnen ruiken naar bloed. Ze draagt vaak lange groene jurken om haar gespleten hoeven (een teken van duivelsheid) te verbergen. Meer nog dan andere vampiersoorten, leeft zij teruggetrokken uit de maatschappij. De boabhan sith bekommert zich niet om haar kracht, ze wil gewoon jagen. Ze benadert haar slachtoffers door ze uit te nodigen met haar te dansen. Terwijl ze met de mannen danst, voedt de baobhan sith zich door hun bloed te zuigen, tot ze sterven. Doordat ze hen betovert, merken haar danspartners daar niets van, maar ze houden er wel massieve wonden op na in hun nek en op hun schouders. Enkel vrouwelijke slachtoffers, en niet mannelijke, veranderen op hun beurt in een boabhan sith. De meeste van hen waren vroeger heksen die hun vaardigheden blijven gebruiken na hun dood. De baobhan sith vestigt zich meestal in bossen of bergen, altijd in een natuurlijke omgeving, waar ze onder de grond een afgesloten doodskist heeft om overdag in te rusten. In tegenstelling tot andere vampieren, gebruikt zij niet haar tanden maar lange, scherpe vingernagels om bloed te trekken. Haar nagels lijken heel gewoon, maar veranderen in klauwen wanneer ze aanvalt.

Krachten[bewerken]

De baobhan sith kan zich transformeren in dieren, maar niet in een vleermuis, en door gedaanteveranderingen verliest ze haar toverkrachten. Het dier dat haar voorkeur geniet, is de wolf. Soms verandert ze zich ook in een kraai of raaf en valt ze aan in kleine groepen van soortgenoten. Daarnaast kan ze elke taal spreken die haar slachtoffer kent door een vorm van telepathie, maar doet dat wel met een vreemd accent.

Vormen van bescherming[bewerken]

Omdat de baobhan sith een fee is, kun je ze kwetsen en doden met ijzer. Daarnaast kun je deze vampier verdrijven met paarden, want daar is ze bang voor. Haar overweldigende schoonheid is echter moeilijk te weerstaan, zelfs voor diegenen die begrijpen hoe gevaarlijk ze is.

Bronnen[bewerken]