Doodskist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Replica van Abraham Lincolns kist, 1865
Kindergrafkist (70×40x50 cm), ca. 1600
Oude doodskist met schedel, Tropenmuseum
Een doodskist (Pêlankah) in Karo (Noord-Sumatra) met een bamboebuis in het midden om het lijkenvocht af te voeren

Een doodskist (ook: grafkist, uitvaartkist, lijkkist of simpelweg kist) is een omhulsel van hard materiaal waarin een overledene wordt begraven of gecremeerd. De materialen waarvan doodskisten worden gemaakt, verschillen per land. Het vaakst komt een doodskist van hout voor, terwijl in sommige landen ook metaal wordt gebruikt. Het gebruik van een metalen doodskist is in landen als Nederland echter niet toegestaan.

Lijkomhulsel[bewerken | brontekst bewerken]

Een doodskist valt in Nederland onder het begrip “lijkomhulsel”. Ook een lijkzak (bodybag) is een vorm van lijkomhulsel en wordt in het Lijkomhulselbesluit genoemd, maar een lijkzak wordt slechts in noodsituaties zoals bij oorlog gebruikt in plaats van een doodskist bij een begrafenis. Een begrafenis zonder kist kan gebruikmaken van een ander soort lijkomhulsel, een lijkwade. Dit is een doek gemaakt van een natuurlijk materiaal zoals katoen of zijde, die het gehele lichaam omwikkelt.

In Nederland geldt het Lijkomhulselbesluit 1998 voor toepassing van materialen bij de vervaardiging van een lijkomhulsel. Het besluit geeft aan dat “Een kist of ander omhulsel mag niet zijn vervaardigd met toepassing van kunststoffen of metalen.” Deze aanwijzing geldt echter niet voor “kunststoffen of metalen die worden gebruikt voor handvatten, ornamenten en verbindingselementen als spijkers, schroeven, nieten of klemmen”.

Deze wetgeving is voornamelijk gericht op het milieu, waarbij toepassing van milieuonvriendelijke materialen en stoffen wordt geweerd.

Zelfde kist crematie/begrafenis[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt geen verschil gemaakt in kisten voor crematie of begrafenis. Wel worden in geval van crematie handvatten en ornamenten van de kist verwijderd.

Inhoud kist[bewerken | brontekst bewerken]

Het Lijkomhulselbesluit betreft alleen het omhulsel. Op dit moment bestaat er nog geen wetgeving met betrekking tot milieuonvriendelijke stoffen die men bij de uitvaart aan de overledene meegeeft. Wel kan een crematorium of begraafplaats regels stellen met betrekking tot de inhoud van de kist om zo milieuonvriendelijke stoffen te weren.

Stenen doodskist[bewerken | brontekst bewerken]

Een stenen doodskist wordt sarcofaag genoemd. Een speciaal type hiervan uit Indonesië is de waruga.

Ongevallen-/transportkist[bewerken | brontekst bewerken]

Een speciaal ontwikkelde lucht- en vloeistofdichte kist voor het vervoeren of tijdelijk bewaren van een stoffelijk overschot ten gevolge van een ongeval, ramp of misdaad.

Eufemismen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege het taboe op de dood zijn er verschillende eufemismen in gebruik:

  • houten jas
  • laatste jas
  • zes plankjes (kassie-zes)
  • planken wambuis
  • glazen kistje.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Coffins van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zoek doodskist op in het WikiWoordenboek.