Baqa al-Gharbiyye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baqa al-Gharbiyye
באקה אל-גרבייה
باقة الغربية
Stad in Israël Vlag van Israël
Baqa al-Gharbiyye (Israël (hoofdbetekenis))
Baqa al-Gharbiyye
Situering
District (mechoz) Haifa
Coördinaten 32° 25′ NB, 35° 3′ OL
Algemeen
Inwoners 28.526
Portaal  Portaalicoon   Israël

Baqa al-Gharbiyye (Hebreeuws: באקה אל-גרבייה, Arabisch: باقة الغربية, letterlijk: Baqa-West) is een Israëlische stad gelegen in het district Haifa, dicht bij de Groene Lijn. Aan de Palestijnse zijde van de grens ligt buurdorp Baqa ash-Sharqiyya (Baqa-Oost).

In 2016 had Baqa al-Gharbiyye 28.526 inwoners[1]. De bevolking bestaat vrijwel uitsluitend uit Arabische Israëliërs met een moslimachtergrond, waarmee de stad deel uitmaakt van de zogeheten Mesjoelasj.

Zicht op Baqa al-Gharbiyye in 2007
Academisch college Al-Qasemi

Geschiedenis[bewerken]

Baqa al-Gharbiyye verkreeg in 1996 de status van een stad. In 2003 werd Baqa al-Gharbiyye samengevoegd met het dorp Jatt tot de fusiegemeente Baqa-Jatt. In 2010 werd deze fusie echter ongedaan gemaakt, waarna Baqa al-Gharbiyye zelfstandig verder ging.

In april en juni 2008 werd door toenmalig Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni een grondruil voorgesteld aan Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit. Livni stelde voor de grens te wijzigen zodat een aantal Arabisch-Israëlische gemeenschappen, waaronder Baqa al-Gharbiyye, aan de Palestijnse zijde zou komen te liggen. Door de Palestijnen werd dit voorstel verworpen[2].

Geboren[bewerken]