Barryl Biekman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barryl Biekman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Barryl A. Biekman
Geboren 1950
Partij D66
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Barryl A. Biekman (Paramaribo, 1950) is een Nederlands politica van Surinaamse afkomst.

Biekman studeerde pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Leiden. Als lid van de politieke partij D66, is zij al vanaf het midden van de jaren 70 van de 20ste eeuw actief op verschillende terreinen in de politiek, onder meer als gemeentelijk coördinator van het samenwerkingsverband tussen de republiek Suriname en de gemeente Den Haag (SSDH), lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland, voorzitter van de Afro-Europese Vrouwenbeweging Sophiedela, en voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden. Zij was projectleider Logo South Landenprogramma Suriname van VNG International, de organisatie voor internationale samenwerking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zij is de auteur van het D66-initiatiefvoorstel Diversiteitsbeleid: etnisch culturele minderheden bij de provincie Zuid-Holland. Biekman maakt zich sterk voor een breed en goed toegankelijk aanbod bij algemene instellingen voor mensen die naast de Nederlandse cultuur nog een andere cultuur hebben.

In 2007 werd zij benoemd tot Officier in de Ere-Orde van de Palm in Suriname.

Zwarte Piet[bewerken]

In 2013 zat Barryl Biekman mee achter een klacht bij de VN ivm. het vermeende racistische karakter van de figuur van Zwarte Piet (via de organisatie "Platform Slavernij Verleden") ; dit leidde tot een officieel schrijven van de Hoge Raad voor mensenrechten naar de Nederlandse regering.[1]

Prijs[bewerken]

In 2008 ontving zij de Premio D. Emilio Castelar, omdat zij op het gebied van de erkenning van het leed dat de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij hebben teweeggebracht, baanbrekend werk heeft verricht. Zij droeg er in belangrijke mate toe bij dat dit onderwerp op de agenda van de Nederlandse Staat en het Nederlandse Parlement belandde. Zij zette zich krachtig in voor de oprichting van het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark en voor de totstandkoming van het Nationaal Instituut Nederlandse Slavernijverleden en Erfenis in Amsterdam. Zij schreef ook het Gedenkboek realisatie van het Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden: met de menselijke waardigheid voor ogen (2002). Ook haar inzet tijdens de VN Durban Wereld Conferentie in 2001 tegen racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat is niet onopgemerkt gebleven.

Trivia[bewerken]

Barryl Biekman speelde een rol in de film Sita in de Noordzee uit 1985 van Alma Popeyus.

Op 8 juli 2014 stuurde Biekman een brief aan de bestuursvoorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), naar aanleiding van een vermeend racistisch artikel op de satirische website de Speld, waarin zij opheldering vroeg over het standpunt van de voorzitster van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VGN), Annemarie Jorritsma. Dat dit artikel satirisch was en geen enkele daadwerkelijke uitspraak van Jorritsma bevatte was haar blijkbaar geheel ontgaan.[2]

Over Biekman[bewerken]

Anke Manschot, 'Voorvechtster Barryl Biekman: "In Nederland is slavernij altijd met de mantel der schaamte bedekt" '. In: Opzij, 1-7-2001.

Externe link[bewerken]