Bart Van Lijsebeth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bart Van Lijsebeth (1955) was een Belgisch advocaat en later parketmagistraat van CVP-/CD&V-strekking.

Biografie[1][bewerken]

Van Lijsebeth begon zijn carrière in 1979 als advocaat in Leuven.

In juli 1982 werd hij door PRL-minister van Justitie Jean Gol benoemd tot substituut-procureur des Konings te Brussel, waar hij onder meer actief was op de sectie georganiseerde misdaad (wapen- en drugstrafiek, hormonenzwendel...) en betrokken was bij de uitlevering van Patrick Haemers door Brazilië aan België.In mei 1991] werd hij benoemd tot eerste substituut-procureur des Konings te Brussel.

In 1993 werd hij door de Regering-Dehaene I benoemd tot adjunct-administrateur-generaal van de Openbare Veiligheid en op 1 januari 1994 tot administrateur-generaal van de Staatsveiligheid.

Hij was dit tot 20 september 1999 toen hij door VLD-minister van Justitie Marc Verwilghen benoemd werd tot procureur des Konings te Antwerpen. Dat mandaat werd in april 2007 verlengd . Hij liet actie ondernemen tegen de namaakmaffia op het Falconplein en fraude in de diamantsector .Hij deed verslag over Antwerpse vzw's die zich zouden bezighouden met drugs- en mensenhandel in de senaat en deed tevens voorstellen tot een aanpak[2] .

In januari 2009 werd hij door de Regering-Van Rompuy benoemd tot voorzitter van het Comité P. In januari 2012 ging hij op vervroegd pensioen.[3]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]