Bartolomé Bermejo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bartolomé Bermejo
Bartolomé Bermejo
Persoonsgegevens
Geboren Córdoba, rond 1440
Overleden Barcelona, rond 1498
Geboorteland Spanje
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Noordelijke renaissance
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
De heilige Damiaan (ca. 1490) in het Museu Nacional de Arte Antiga

Bartolomé Bermejo (Córdoba, rond 1440Barcelona, rond 1498), geboren als Bartolomé de Cárdenas was een Spaans kunstschilder. Hij was actief tijdens de tweede helft van de 15e eeuw in Aragón. Zij werk wordt gekenmerkt door een minutieuze weergave van details en kennis van het perspectief.

Hij maakte zich de Vlaamse schildertechniek meester. Er wordt vaak beweerd dat Bermejo naar de Zuidelijke Nederlanden reisde maar dit hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Tijdens de 15e eeuw waren er zowel een aantal Vlaamse schilders als Vlaamse schilderijen in Spanje aanwezig. Hij is zeker beïnvloed door Rogier van der Weyden en Jan van Eyck. Ook werd hij beïnvloed door de Italiaanse renaissance. Ook hier is het niet zeker of hij naar Italië reisde dan wel met werken van Italiaanse meester kennis maakte aan het Aragonese hof.

De synthese die hij maakte van deze invloeden en zijn Spaanse wortels maakte hem populair bij zijn Spaanse opdrachtgevers en hij werd een van de meest gevierde schilders van zijn tijd in zijn land.

Zie de categorie Bartolomé Bermejo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.