Bartolomeo Pinelli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bartolomeo Pinelli
Buste van Bartolomeo Pinelli, Villa Borghese
Persoonsgegevens
Geboren Rome, 20 november 1781
Overleden Rome, 1 april 1835
Geboorteland Italië
Nationaliteit Italiaans
Opleiding Accademia di San Luca
Beroep(en) tekenaar, etser en schilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief ca. 1800−1834
Invloed op Eugène Delacroix
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
De kerk van San Cosimato in Trastevere, Rome

Bartolomeo Pinelli (Rome, 20 november 1781 – aldaar, 1 april 1835) was een Italiaans tekenaar, etser en schilder. Hij werd opgeleid in Bologna, waar hij financieel gesteund werd door een neef van paus Benedictus XIV, en vervolgens aan de Accademia di San Luca in Rome. Hij woonde in een van de armere wijken van de stad, waar hij uiteindelijk ook in armoedige omstandigheden overleed.

Pinelli was een veelzijdig en zeer productief kunstenaar. Hij maakte onder meer illustraties bij de werken van Vergilius, Dante, Cervantes, Tasso en andere schrijvers.

Hij is met name bekend vanwege zijn vele albums gewijd aan Napels en, vooral, Rome, waarvan hij zowel de antieke als de moderne stad verbeeldde met de monumenten, de levensgewoonten en de kostuums van de eenvoudige bevolking, zoals in Raccolta di cinquanta costumi pittoreschi (1809). Hij richtte zich in zijn werk vooral op toeristen en buitenlandse liefhebbers van de stad en de (oude) cultuur. Pinelli's werk beïnvloedde onder meer Eugène Delacroix.

Zie de categorie Bartolomeo Pinelli van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.