Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2a02:a03f:566d:a500:ada0:ed:f52e:a8c (overleg) op 16 mei 2019 om 16:16. (Website is gewijzigd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele
De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele
Plaats Dadizele
Gewijd aan Maria
Coördinaten 50° 51′ NB, 3° 6′ OL
Gebouwd in 1857-1867
Architectuur
Architect(en) Edward Welby Pugin
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele is een basiliek in de Belgische plaats Dadizele. Het is een basilica minor. De titel van basilica major is voorbehouden aan kerken in Rome. Ze is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en opgetrokken in neogotische stijl , naar ontwerp van de Engelse architect Augustus Pugin. Later werden de plannen hernomen door Jean-Baptiste Bethune.

De eerstesteenlegging gebeurde op 8 september 1857 en op 1 september 1867 werd de eerste heilige mis opgedragen. Paus Leo XIII kende op 31 januari 1882 aan de kerk van Dadizele het statuut van basiliek toe: naast de Heilige Bloedkapel te Brugge, de enige basiliek in het bisdom Brugge.

De basiliek verving een 15e-eeuwse laatgotische bedevaartskerk. Ze werd gebouwd ter gelegenheid van de afkondiging van het dogmaverklaring van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria op 8 december 1854, op initiatief van bisschop Joannes-Baptista Malou. Dadizele was reeds in de 14e eeuw een bekend bedevaartsoord.

Het 15e-eeuws albasten beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind (genoemd: Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele) is prominent in de kerk aanwezig.

De basiliek wordt druk bezocht tijdens de bedevaarten in de maanden mei en september.

Het praalgraf van de voornaamste burger van Dadizele, Jan van Veerdeghem, die beter bekend is als Jan van Dadizele, bevindt zich in de crypte van de basiliek. Hij werd in 1479 tot ridder geslagen door aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk en werd in 1481 te Antwerpen op laffe wijze vermoord. Hij speelde een voorname rol in de beheersing van de conflicten tussen de aartshertog en de steden en tussen de aartshertog en de Franse koning Lodewijk XI.

Externe links

Zie de categorie Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.