Bates Motel (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bates Motel
Genre Drama
Thriller
Suspense
Speelduur 45 minuten
Bedenker Gebaseerd op de personages uit Psycho van Robert Bloch
Scenario Carlton Cuse
Kerry Ehrin
Anthony Cipriano
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie Aldergrove, Brits-Columbia
Uitzendingen
Start (VS) 18 maart 2013
(NL) 19 januari 2014
Afleveringen 21
Seizoenen 3
Zender A&E Television
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Bates Motel is een Amerikaanse dramaserie ontwikkeld voor televisie door Carlton Cuse, Kerry Ehrin en Anthony Cipriano, en geproduceerd door Universal Television voor A&E.

De serie is een voorbeschouwing (in het Engels een prequel) op de film Psycho uit 1960 van Alfred Hitchcock (gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Bloch) en belicht het leven van Norman Bates en zijn moeder Norma voorafgaand aan de gebeurtenissen die in Hitchcocks film aan bod komen. De serie speelt zich in een andere fictieve plaats af (White Pine Bay, Oregon) dan de oorspronkelijk fictieve plaats in de film (Fairvale, Californië). In de serie is de setting naar de moderne tijd verplaatst, al zitten er wel typische jarenzestigelementen in, zoals de auto van Norma en de kledingstijl van moeder en zoon Bates. De serie begint na het overlijden van Norma's man, die door haar onder vreemde omstandigheden wordt gevonden. Norma en Norman verhuizen dan naar Oregon om een motel te betrekken dat Norma op een veiling heeft gekocht om zo met Norman een nieuw leven te beginnen.

Bates Motel werd gefilmd in Aldergrove in Brits-Columbia (Canada) en ging in première op 18 maart 2013. Producent A&E besloot de pilotaflevering niet te doen en gelijk een tiendelige serie te bestellen voor het eerste seizoen. Het tweede seizoen bestaat ook uit 10 afleveringen en ging op 3 maart 2014 in de Verenigde Staten in première. Op 7 april 2014 werd een derde seizoen besteld, dat op 9 maart 2015 in première ging. In Nederland ging het eerste seizoen op 19 januari 2014 in première bij BNN op Nederland 3.

Rolverdeling[bewerken]

Productie[bewerken]

Carlton Cuse verklaarde in een interview dat hij en zijn crew hun inspiratie grotendeels hadden gehaald uit de serie Twin Peaks.

Een replica van het originele motel uit de film werd gebouwd op de locatie in Aldergrove, aan 272 Street. Het origineel staat bij de Universal Studios Hollywood in Los Angeles.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties