Beagle: In het kielzog van Darwin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beagle: In het kielzog van Darwin
De Stad Amsterdam
Genre Wetenschap
Speelduur 35 min
Presentatie Lex Runderkamp
Vaste gasten Dirk Draulans, Sarah Darwin
Voice-over Roel Bentz van den Berg
Land van oorsprong Nederland, België
Taal Nederlands, Engels
Uitzendingen
Start 13 september 2009 (NL)
16 september 2009 (BE)
Afleveringen 35 Bewerken op Wikidata
Seizoenen 1
Netwerk of omroep VPRO, Teleac, Canvas
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Beagle: In het kielzog van Darwin was een Nederlands-Vlaams televisie-, radio- en internetproject uit 2009 en 2010 van de VPRO, in samenwerking met Teleac en Canvas.

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

Het project, in het kader van het 150-jarige jubileum van Charles Darwins boek De oorsprong der soorten, draaide om een acht maanden durende tocht om de wereld met de klipper de Stad Amsterdam, waarin de vijf jaar durende reis (1831-1836) van Charles Darwin met de Beagle werd nagevaren. Het schip vertrok uit het Engelse Plymouth op 1 september 2009.

Het project bestond hoofdzakelijk uit een interactieve website en een wekelijks televisieprogramma, en kostte ongeveer 12 miljoen euro. Er verschenen 35 televisieafleveringen die 35 minuten duurden, met uitzondering van de eerste die 70 minuten duurde. Via de website was het schip 24 uur per dag te volgen. Ook werd er in het radioprogramma Noorderlicht aandacht aan besteed. Daarnaast werd er elke week een artikel over het programma gepubliceerd in de VPRO Gids. Van het programma verschenen een dvd-box met daarop alle 35 uitzendingen en een boek met daarin alle artikelen.

De vaste opvarenden waren:

Tevens ging in wisselende samenstelling een team van wetenschappers, journalisten en kunstenaars mee aan boord. Ook nazaten van Darwin monsterden aan voor een deel van de reis.

De voice-over werd ingesproken door de Nederlandse schrijver en programmamaker Roel Bentz van den Berg.

Dodelijk ongeluk[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 november 2009 raakten vier medewerkers van het programma in Argentinië betrokken bij een auto-ongeluk. Hierbij kwam de partner van een medewerker om en raakten twee medewerkers zwaargewond en één lichtgewond.[1] Op 27 december werd bekend dat een tweede inzittende was overleden aan de verwondingen als gevolg van het ongeluk. Het ging om de Britse historica Jane Cameron.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]