Bedstede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een bedstede
Kleine bedstede voor een baby of peuter in de Groeneveldse Molen
Wand met bedstede en kast in de Groeneveldse Molen

Een bedstede of bedstee is een in de wandbetimmering opgenomen slaapplaats in de vorm van een kast en afgesloten met deurtjes of een gordijn. Bedsteden werden tot aanvang 20e eeuw veel gebruikt, vooral op het platteland in boerderijen.

Een van de voordelen van een bedstede is dat hij in de woonkamer kan worden ingebouwd, terwijl hij overdag door de afgesloten deuren toch onzichtbaar is. Een aparte slaapkamer is daardoor overbodig. Een ander voordeel is dat een bedstede in de winter, doordat het een vrij kleine ruimte is (de kast is niet groter dan het bed zelf), door de lichaamswarmte van de slapers makkelijk opgewarmd kan worden. Hierdoor hoeft er niet gestookt te worden om toch redelijk geriefelijk te kunnen slapen. De deur wordt 's nachts niet afgesloten, maar op een kier gezet.

In de 16e en 17e eeuw waren de kastbedden veel kleiner. Liggen werd geassocieerd met de dood en daarom werd er half rechtop geslapen.[bron?] Deze kastbedden boden plaats aan twee personen, en daaronder zaten vaak 'rolkoets'-lades die eruit werden getrokken en bedden voor de kinderen verschaften.[bron?]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alkoof een afgesloten nis als rustruimte
Zie de categorie Alcove beds van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.