Bedstede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een bedstede
Kleine bedstede voor een baby of peuter in de Groeneveldse Molen
Wand met bedstede en kast in de Groeneveldse Molen

Een bedstede of bedstee is een in de wandbetimmering opgenomen slaapplaats in de vorm van een kast en afgesloten met deurtjes of een gordijn. Bedsteden werden tot aanvang 20e eeuw veel gebruikt, vooral op het platteland in boerderijen.

Een van de voordelen van een bedstede is dat hij in de woonkamer kan worden ingebouwd, terwijl hij overdag door de afgesloten deuren toch onzichtbaar is. Een aparte slaapkamer is daardoor overbodig. Een ander voordeel is dat een bedstede in de winter, doordat het een vrij kleine ruimte is (de kast is niet groter dan het bed zelf), door de lichaamswarmte van de slapers makkelijk opgewarmd kan worden. Hierdoor hoeft er niet gestookt te worden om toch redelijk geriefelijk te kunnen slapen. De deur wordt 's nachts niet afgesloten, maar op een kier gezet.

Trivia[bewerken]

  • In 1968 bracht de Nederlandse radio-dj Rob Out onder het pseudoniem Egbert Douwe een single uit met de titel Kom uit de bedstee, m'n liefste.
  • Aan of op sommige kampeerauto's kan een zogenoemd bedsteetentje worden gemonteerd.
  • Een baby werd soms te slapen gelegd in een lade onder de bedstede. Dit was dan het ondergeschoven kind. Een voorbeeld daarvan wordt getoond in het planetarium van Franeker.
  • Een nis, die afgesloten kon worden, die als rustruimte diende werd een alkoof genoemd.