Begraafplaats Sint Barbara (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Begraafplaats Sint Barbara is een rooms-katholieke begraafplaats in Amsterdam. Hij bevindt zich in het westen van de stad, aan de Spaarndammerdijk, tussen de Spaarndammerbuurt en het dorp Sloterdijk. Het terrein ligt tegenwoordig ingeklemd tussen de spoorlijn naar Haarlem, de spoorlijn naar Schiphol en de Transformatorweg.

Historie[bewerken]

Het twaalf hectare grote terrein is door de gemeente Amsterdam in 1888 aangekocht voor een bedrag van 39.753,86 gulden en bevond zich destijds in de toenmalige gemeente Sloten. De begraafplaats werd ontworpen door architect Adrianus Bleijs. Inclusief de aankoop en het salaris voor Bleijs kostte de aanleg bijna 230.000 gulden.

De inwijding door monseigneur H. Poppen, de deken van Amsterdam, vond plaats op 27 september 1893. Enkele dagen later, op 1 oktober, vond de eerste begrafenis plaats. Vanaf 1896 bevond de begraafplaats zich na een gemeentelijke herindeling op het grondgebied van Amsterdam.

Op Sint Barbara werden verschillende personen herbegraven, met name mensen die een rol hadden gespeeld in de Rooms-Katholieke Kerk en die eerder begraven lagen op begraafplaats De Liefde bij de Bilderdijkstraat.

Ook bevinden zich op Sint Barbara vanaf 16 september 1899 drie graven (nummers 37, 38 en 39) speciaal voor de Begijntjes van het Amsterdamse Begijnhof. Als 23e en laatste Begijn werd hier op 25 mei 1971 begraven Agatha Kaptein (Zuster Antonia).

Bekende graven[bewerken]

Externe links[bewerken]