Bensdorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cacao Hollandais, Bensdorp Amsterdam blik pic1.JPG
Bensdorp-cacaoblik
Bensdorps Cacao, Bussum.jpg
Gevelreclame voor Bensdorp Cacao, Bussum

Bensdorp was een cacao- en chocoladefabriek die in 1840 door Gerard Bensdorp te Amsterdam werd opgericht. Het bedrijf was van oorsprong een chocoladeverwerkend bedrijf.

Uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 1866 werd in Bussum een tweede fabriek gebouwd. In 1926 werd de Amsterdamse fabriek gesloten en ging de productie geheel over naar Bussum. In de voormalige Amsterdamse fabriek, ontworpen door Anton J. Joling, is nu het Eden-hotel gevestigd. Later zijn nog filialen in Oostenrijk (Wenen) en Duitsland (Kleef) geopend.

In 1962 werd de Amsterdamse cacao- en chocoladefabriek Blooker overgenomen. Deze werd na de overname direct gesloten; de productie werd overgebracht naar Bussum.

Overnames[bewerken | brontekst bewerken]

Bensdorp verloor zijn zelfstandigheid in 1972 na de overname door Unilever. Het bedrijf kwam in 1985 in Zwitsers/Belgische handen toen het werd gekocht door Barry Callebaut. De productie in Nederland werd in 2001 beëindigd [1] en de fabriek aan de Bussumse Herenstraat werd gesloten, waarna de productie werd overgeheveld naar Frankrijk.

Leegstaand[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens een zware storm in 2007 waaide de karakteristieke schoorsteenpijp van de fabriek om. De leegstaande fabriek werd gebruikt als oefenruimte door een acrobatiekgezelschap en voor dansfeesten.

Nieuwbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2004 werkt LEVS architecten aan projecten in Bussum Spoorzone Zuid. Ook Bensdorp viel hier binnen. Op 24 november 2015 ging de gemeenteraad akkoord met de bestemmingswijziging van het terrein. De plannen van Bouwbedrijf Noordersluis voldeden aan de visie van de gemeente. In 2017 werd begonnen met de (gedeeltelijke) sloop van de oude fabriekshal. [2] Dit duurde tot 23 juni 2017, waarna er is begonnen met het bouwen. Het plan was dat het gebouw in december 2018 werd opgeleverd.

Externe Link[bewerken | brontekst bewerken]

https://web.archive.org/web/20170505074659/http://www.bensdorpbussum.nl/