Beiersch Bierbrouwerij Van Waes-Boodts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beiersch Bierbrouwerij Van Waes-Boodts
Brouwerij anno 2010
Algemene informatie
Locatie Westdorpe Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 51° 14′ NB, 3° 51′ OL
Oprichting 1905
Sluiting 1965
Locatie
Beiersch Bierbrouwerij Van Waes-Boodts (Zeeland)
Beiersch Bierbrouwerij Van Waes-Boodts
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

De Beiersch Bierbrouwerij Van Waes-Boodts (voorheen Bierbrouwerij De Volharding) is een voormalige bierbrouwerij in Westdorpe in de provincie Zeeland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1905 werd bierbrouwerij en limonadefabriek "De Volharding" opgericht door Emile van Waes en zijn echtgenote Chlothilde Boodts. Emile huurde de fabrieksgebouwen van zijn vader Camille. De brouwerij kreeg in 1932 de naam "N.V. Beiersch-Brouwerij-Expl. Mij E.A. van Waes-Boodts en Zonen" en veranderde in 1940 nogmaals van naam in "Beiersch Bierbrouwerij 'Van Waes-Boodts'". In tegenstelling tot andere brouwerijen in het dorp had de brouwerij zijn eigen waterputten. In 1952 werd een jaarproductie van 20.000 hectoliter per jaar gerealiseerd en een deel van hun bier werd buiten Zeeuws-Vlaanderen geëxporteerd. In 1930 werd de koeltoren aan de brouwerij verhoogd met 2,2 meter wat aantoont dat er gebrouwen werd volgens de Beierse manier van brouwen met behulp van stoom. In 1964 werden de brouwactiviteiten gestaakt, de koperen ketels en andere inboedel werden verkocht aan Beiersch-Bierbrouwerij De Amstel en deden de gebouwen enkele jaren dienst als opslagdepot voor Amstel. Het complex werd later gebruikt voor verschillende doeleinden en kwam in 1998 leeg te staan. In 2003 werden de vervallen bijgebouwen gesloopt om plaats te maken voor nieuwe appartementen.[1]

De koeltoren en de voorgevel van de brouwerij bleven behouden en zijn sinds 1998 beschermd als rijksmonument wegens zijn cultuurhistorische waarde als branchevertegenwoordiger als gemoderniseerde brouwerij met zijn kenmerkende koeltoren, in Zeeland zeldzaam voorkomend.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bierbrouwerij Van Waes Boodts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.