Belastingvrije som

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een belastingvrije som of belastingvrije voet is het maximale bedrag aan inkomsten waarbij er geen personenbelasting wordt betaald.

Bij inkomstenbelastingstelsels met progressieve schijventarieven hebben personen met een hoog inkomen relatief minder voordeel van de belastingvrije som dan personen met een laag inkomen. Als alternatief bestaat er de heffingskorting, waarbij het voordeel voor hoge en lage inkomens gelijk is. Bij de heffingskorting wordt namelijk niet het belastbaar inkomen verlaagd, maar krijgt de persoon een korting op de te betalen belasting.

Europees Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland bestond op basis van artikel 53 van de Wet op de inkomstenbelasting 1964 een belastingvrije som. Met de invoering van de Wet inkomstenbelasting 2001 werd deze vervangen door een stelsel van heffingskortingen.

Caribisch Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Caribisch Nederland bestaat op basis van artikel 24 van de Wet inkomstenbelasting BES een belastingvrije som van 11.387 dollar (2013) die eventueel wordt verhoogd met een kindertoeslag (1.460 voor 1 kind, 2.920 dollar voor 2 of meer kinderen) of een ouderentoeslag (1.287 dollar).