Belegering van Sebastopol (1854-1855)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hwdenie (overleg | bijdragen) op 8 apr 2020 om 15:15. (Nightingale was niet op de Krim, maar bij Istanbul actief)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Belegering van Sebastopol
Onderdeel van Krimoorlog
Belegring van Sebastopol door Franz Roubaud
Datum 9 oktober 1854 - 8 september 1855
Locatie Sebastopol
Resultaat Geallieerde overwinning
Strijdende partijen
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Koninkrijk Sardinië
Ottomaanse Rijk
Keizerrijk Rusland
Leiders en commandanten
François Canrobert
Aimable Pélissier
Michel Bizot
FitzRoy Somerset
Omar Pasja
Vladimir Kornilov
Pavel Nakhimov
Édouard Totleben
Troepensterkte
55.000 35.000
Verliezen
50.000 doden en gewonden 20.000 doden en gewonden

De Belegering van Sebastopol was een van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de Krimoorlog. De belegering duurde van 9 oktober 1854 tot 8 september 1855.

Geschiedenis

Na de overwinning van de Brits-Franse troepen in de Slag aan de Alma, door velen gezien als de eerste slag in de Krimoorlog, begonnen zij met de belegering van Sebastopol, de thuisbasis van de Russische Zwarte Zeevloot.

De belegering van Sebastopol werd gekenmerkt door catastrofale medische aandoeningen. Hieraan stierven vele soldaten maar ook hogere militairen zoals de Franse commandant Armand de Saint-Arnaud, de Britse bevelhebber FitzRoy Somerset en de commandant van de Franse vloot Armand Joseph Bruat.

Florence Nightingale vertrok in oktober 1854 aan het hoofd van een groep van 38 verpleegsters naar Scutari (de oude naam voor een stadsdeel in het Aziatische deel van Istanboel, thans Üsküdar). Nightingale confronteerde de Britse regering met cijfermatige bewijzen dat de meeste soldaten stierven als gevolg van slechte hygiënische omstandigheden en sterk ontoereikende ziekenzorg.

De strijd om Sebastopol bereikte zijn hoogtepunt en tevens zijn einde, na bijna een jaar van beleg, tijdens de bestorming van het Fort Malachov door Franse soldaten. Nadat dit fort was ingenomen, moesten de Russen op 8 september 1855 de hele stad evacueren waarbij ook de Russische troepen zich terugtrokken.

Op 30 maart 1856 werd de oorlog officieel beëindigd met de Vrede van Parijs