Vias institute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vias institute, tot 2017 het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), is een Belgische organisatie die focust op het verbeteren van de verkeersveiligheid, de mobiliteit en de maatschappelijke veiligheid.

Het BIVV werd opgericht in 1986 door de Belgische regering. Het kenniscentrum had tot in 2017 twee belangrijke doelstellingen op het gebied van de verkeersveiligheid:

  • publieksvoorlichting en opvoeding (campagnes),
  • wetenschappelijk onderzoek en advies.

De BOB-campagne die door het BIVV in België werd geïnitieerd, kreeg navolging in andere landen van de Europese Gemeenschap.

Na de zesde staatshervorming werden heel wat bevoegdheden inzake verkeersveiligheid van het federale naar de gewestelijke overheden overgedragen, waardoor het BIVV zich moest hervormen. In 2016 werd de organisatie verzelfstandigd. Het nam ook mobiliteit en maatschappelijke veiligheid op als onderzoekdomein. Sinds 2016 is de organisatie volledig onafhankelijk via een partnership met de Royal Automobile Club of Belgium (RACB).

Vias is geen acroniem, maar  knipoogt naar het Latijnse via. Dat betekent naast ‘weg’ ook ‘manier, wijze waarop’ en sluit zo mooi aan bij de bredere invulling die de vernieuwde organisatie krijgt. Daarbij blijft gedragsverandering een constante om een betere en veiligere omgeving te creëren.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]