Vias institute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vias institute, tot 2017 het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), is een Belgische organisatie die focust op het verbeteren van de verkeersveiligheid, de mobiliteit en de maatschappelijke veiligheid.

Het BIVV werd opgericht in 1986 door de Belgische regering. Het kenniscentrum had tot in 2017 twee belangrijke doelstellingen op het gebied van de verkeersveiligheid:

  • publieksvoorlichting en opvoeding (campagnes),
  • wetenschappelijk onderzoek en advies.

De BOB-campagne die door het BIVV in België werd geïnitieerd, kreeg navolging in andere landen van de Europese Gemeenschap.

Na de zesde staatshervorming werden heel wat bevoegdheden inzake verkeersveiligheid van het federale naar de gewestelijke overheden overgedragen, waardoor het BIVV zich moest hervormen. In 2016 werd het onafhankelijk van de overheid. Het nam ook mobiliteit en maatschappelijke veiligheid op als onderzoekdomein. Het instituut is tegenwoordig voor 60% in handen van de automobilistenvereniging Royal Automobile Club of Belgium en daarom wordt de groep ook wel gezien als een "front group" van de autolobby[1].

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]