Kombank Arena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Belgrado Arena)
Ga naar: navigatie, zoeken
Kombank Arena

De Kombank Arena (Servisch: Комбанк арена, Kombank Arena) is een grote multifunctionele indoor-arena in de Servische hoofdstad Belgrado. De arena is ontworpen als universele hal voor vele sportevenementen, waaronder basketbal, handbal, volleybal, tennis en atletiek, maar ook voor culturele evenementen. Met een grootte van 48 000 vierkante meter en 20 000 - 25 000[1] zitplaatsen is het één van de grootste indoor-arena’s van Europa. Kostprijs was ongeveer €70 miljoen. In 2008 is de arena gastplaats voor het Eurovisiesongfestival 2008.

Geschiedenis[bewerken]

In 1989 werd Belgrado aangeduid als gaststad voor het Wereldkampioenschap Basketbal 1994. De vereiste was wel dat er een nieuwe basketbal arena zou gebouwd worden. Het stadsbestuur schreef meteen een competitie uit voor het beste ontwerp voor de nieuwe arena die 20 000 zitplaatsen zou hebben. Het ontwerp van architect Vlada Slavica werd gekozen als het beste.

In 1991 werd er een locatie gekozen in Nieuw Belgrado (Novi Beograd). Er was wel een probleem, het bouwwerk tijdig klaar krijgen zou geen sinecure zijn. 126 bedrijven bundelden hun krachten en twee architecten werden gekozen om het dak te ontwerpen.

De uiteindelijke bouw startte in 1992 met de samenwerking van Amerikaans bedrijf HOK dat al ervaring had in het bouwen van sporthallen. Maar door de oorlogen in Joegoslavië legde de Verenigde Naties sancties op aan de Federale Republiek Joegoslavië, dat nog enkel uit deelstaten Servië en Montenegro bestond. HOK stopte alle medewerking maar zelfs na deze tegenslag gingen de werken aan de arena verder.

In 1993 ging het land door een zware crisis, de inflatie bereikte recordhoogtes en door de sancties en conflicten in Joegoslavië verloor de stad de rechten om het WK te organiseren.

Zuidoost kant

Na de beslissing van de FIBA om het WK ergens anders door te brengen ging de bouw van de arena nog steeds verder maar wel tegen een trager tempo, voornamelijk door het gebrek aan materiaal, tot de constructie volledig stopte in 1995. De werken hervatten in 1998 toen de stad gekozen werd om het WK tafeltennis te organiseren in 1999. Het dak was nu ver klaar en ook de andere werken schoten goed op. Maar ook nu verloor de stad de rechten om het WK te organiseren door het conflict in Kosovo waardoor de NAVO Belgrado bombardeerde.

Nadat de lucht eindelijk opklaarde voor Joegoslavië in 2000 werd ook begonnen met de afwerking van de bouw. De Arena was in 2004 af voor het Diamond Ball toernooi.

In 2006 waren er weinig activiteiten omdat men werkte aan brandveiligheid en de installatie van liften die voldeden aan Europese standaarden, die werken waren klaar in november 2006.

Evenementen[bewerken]

2004

  • 31 juli - officiële opening
  • 31 juli tot 3 augustus - Diamond Ball 2004, pre-olympisch basketbaltoernooi
  • 6 augustus - vriendschappelijke basketbalinterland Servië & Montenegro - Verenigde Staten

2005

2006

2007

2008

2011

2013

Externe links[bewerken]