Benzinestation Auto Palace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Benzinestation Auto Palace
Gebouw in 2018
Gebouw in 2018
Locatie Nijmegen, Muldersweg
Oorspr. functie Benzinestation
Huidig gebruik Architectenbureau
Bouw gereed 1936
Sluiting 1977
Bouwstijl Nieuwe Zakelijkheid
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 386790
Architect B.J. Meerman en Johan van der Pijll
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Benzinestation ‘Auto Palace’ is een voormalig benzinestation aan de Muldersweg in Nijmegen in de Nederlandse provincie Gelderland.

Het gebouw is sinds 1990 een Rijksmonument. Toen het nog als benzinestation functioneerde stond het aan de Graafscheweg van Nijmegen naar 's-Hertogenbosch.

In 1935 verleende het Amerikaanse oliebedrijf Texaco aan de Nijmeegse architecten B.J. Meerman en Johan van der Pijll de opdracht om aan de Graafseweg een pompstation te ontwerpen. De locatie was op een heuvel gepland zodat het gebouw vanaf grote afstand zichtbaar zou zijn. Het gebouw werd ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid en geldt als een bijzonder fraai voorbeeld hiervan. Het werd in 1936 opgeleverd.

Het gebouw heeft een in het oog springende twaalfzijdige glazen kiosk met daarop een markante ver uitstekende bijna cirkelvormige luifel. Deze luifel werd ’s avonds van onderen verlicht, een illuminatie die volgens toenmalige krantenberichten zelfs vanuit Grave zichtbaar was. Juist de harmonische combinatie van rechthoek (woning- en bedrijfsgedeelte) en cirkel (luifel) maakt het gebouw bijzonder. In het verlengde van de kiosk is de garage geplaatst. De gevels zijn in witte-stuc-op-baksteen uitgevoerd. Ze zijn voorzien van een rode plint. De vensters en deuren zijn blauw. Zeer opmerkelijk is de vierkante glazen lichtbak met koperen naald van 25 meter hoog waarop indertijd de naam ‘N.V. Auto Palace’ te lezen stond. Dit lichtbaken was kilometers ver te zien.

In 1977 werd het benzinestation buiten werking gesteld. Door het verleggen van de Graafseweg was de locatie als pompstation onbereikbaar geworden. Daarmee is het station ontkomen aan de verbouwing tot zelfbedieningsstation en in originele staat bewaard gebleven. In 1993 verleende de gemeente Nijmegen architect en huidige gebruiker Koos van Lith een bouwvergunning voor het restaureren van het pand. Momenteel is het in gebruik als diens architectenbureau.