Bep Schrieke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prof. Dr. B.J.O. Schrieke

Bertram Johannes Otto (Bep) Schrieke (Zandvoort, 18 september 1890Londen, 12 september 1945) was een Indonesiëkundige, die hoogleraar volkenkunde en geschiedenis van Nederlands-Indië in Batavia en later hoogleraar koloniale volkenkunde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam was. Van 1938 tot 1945 was hij directeur van de Afdeling Volkenkunde van het Koloniaal Instituut - nu Koninklijk Instituut voor de Tropen - in Amsterdam. Hij verrichtte historische studies naar taal-, land- en volkenkunde van Nederlands-Indië. Schrieke was minister van Onderwijs in het kortstondige kabinet-Colijn V.

Familie[bewerken]

  • Schrieke was de broer van jurist Jaap Schrieke, secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie tijdens de Nederlandse bezetting door de Duitsers.

Zie ook[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • Het boek van Bonang. Laat Midden-Javaanse tekst in transcriptie plus 2 pag. in facs. Proefschrift Leiden 1916.
  • De inlandsche hoofden: rede in tegenwoordigheid van Zijne Excellentie den gouverneur-generaal van Nederlandsch-Indië uitgesproken bij de IV-jarige herdenking van de stichting der Rechtshoogeschool te Batavia op 27 October 1928. Weltevreden : Kolff, 1928.
  • Alien Americans: a study of race relations. New York: Viking, 1936.
  • Indonesian Sociological Studies; Selected Writings of B. Schrieke. The Hague, 1955 (sec. ed., 1966).

Over Schrieke[bewerken]

Externe link[bewerken]

  • [1] In memoriam
Voorganger:
J.R. Slotemaker de Bruïne
Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen
1939
Opvolger:
G. Bolkestein