Bep Schrieke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prof. Dr. B.J.O. Schrieke

Bertram Johannes Otto (Bep) Schrieke (Zandvoort, 18 september 1890Londen, 12 september 1945) was een Indonesiëkundige, die hoogleraar volkenkunde en geschiedenis van Nederlands-Indië in Batavia en later hoogleraar koloniale volkenkunde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam was. Van 1938 tot 1945 was hij directeur van de Afdeling Volkenkunde van het Koloniaal Instituut - nu Koninklijk Instituut voor de Tropen - in Amsterdam. Hij verrichtte historische studies naar taal-, land- en volkenkunde van Nederlands-Indië. Schrieke was minister van Onderwijs in het kortstondige kabinet-Colijn V.

Familie[bewerken]

  • Schrieke was de broer van jurist Jaap Schrieke, secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie tijdens de Nederlandse bezetting door de Duitsers.

Zie ook[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • Het boek van Bonang. Laat midden-Javaanse tekst in transcriptie plus 2 pag. in facs. Proefschrift Leiden 1916.
  • De inlandsche hoofden: rede in tegenwoordigheid van Zijne Excellentie den gouverneur-generaal van Nederlandsch-Indië uitgesproken bij de IV-jarige herdenking van de stichting der Rechtshoogeschool te Batavia op 27 October 1928. Weltevreden : Kolff, 1928.
  • Alien Americans: a study of race relations. New York: Viking, 1936.
  • Indonesian Sociological Studies; Selected Writings of B. Schrieke. The Hague, 1955 (sec. ed., 1966).

Over Schrieke[bewerken]

Externe link[bewerken]

  • [1] In memoriam


Voorganger:
J.R. Slotemaker de Bruïne
Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen
1939
Opvolger:
G. Bolkestein