Bericht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de OS X en iOS-applicatie, zie Berichten (applicatie).

Een bericht is een afgeronde hoeveelheid informatie (met een begin en een eind) die van een verzender naar een ontvanger verstuurd wordt.

Kenmerkend is dat er sprake is van een zeker tijdsverloop tussen het opstellen van het bericht door de verzender en het kennisnemen van het bericht door de ontvanger. De verzender is er niet zeker van of en wanneer de ontvanger van zijn bericht zal kennisnemen. De verzender zal daarom voor de volledigheid en begrijpelijkheid van zijn bericht moeten zorg dragen. Dit in tegenstelling tot interactieve communicatie waar de ontvanger van informatie de verzender kan bijsturen.

Er zijn verschillende methodes om een bericht te versturen en te ontvangen. Berichten worden verzonden per koerier. In het verleden was een koerier een persoon of postduif die berichten fysiek over een bepaalde afstand verplaatste. Tegenwoordig kunnen berichten ook elektronisch verstuurd worden per telefoon of e-mail. Een bericht geplaatst op internetfora of sociale netwerksites wordt ook wel een post genoemd.