Berry Westra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Berry Westra (Amstelveen, 1961) is een Nederlands oud-wereldkampioen bridge en hoofdredacteur van het Nederlandse Bridge Beter Magazine. Aan de hand van zijn boeken en cd-roms hebben al vele mensen zich bekwaamd in het bridgespel.

Bieden en spelen ‘volgens Berry’ is bij veel bridgers in Nederland en ook in Vlaanderen een begrip en verwijst naar de succesvolle leermethode Leer bridge van Berry Westra. De beginselen van het bridgespel worden op een heldere manier uitgelegd. Naast de basismethode is er een groot aantal boeken die zijn bied- en speeltheorie verder uitdiepen.

Het gehanteerde biedsysteem is gebaseerd op Acol. Kenmerkend is vooral dat het een natuurlijk biedsysteem is dat volledig gebaseerd is op het bieden van hoge vierkaarten. Voorstanders van dit biedsysteem refereren altijd aan 1993 toen Westra met dit systeem wereldkampioen werd.

Internationaal was de wereldtitel voor landenteams in 1993 in Chili (Bermuda Bowl) voor Nederland het hoogtepunt uit een aantal grote successen. Enri Leufkens en Berry Westra, Wubbo de Boer en Bauke Muller, Piet Jansen en Jan Westerhof tekenden voor die prestatie.

Ook in de 21e eeuw behoort Berry Westra nog tot de top van de Nederlandse bridgers. Samen met zijn huidige bridgepartner Huub Bertens maakte hij sinds 2010 deel uit van team Oranje, de selectie voor het open team van de NBB. Ook kwam hij met Bertens uit voor BC 't Onstein. Echter, sinds het vertrek van Bertens naar Amerika, speelt Berry weer met Vincent Ramondt. Zij komen in het seizoen 2017-2018 uit in de Meesterklasse voor Het Witte Huis uit Amsterdam. Samen met Vincent Ramondt speelde hij daarvoor bij BC de Lombard waarmee hij ook goede resultaten behaalde, waaronder het voor de tweede keer behalen van het landskampioenschap viertallen in 2006. In 2009 stopte het paar Ramondt-Westra bij team Oranje ondanks dat ze ook in dit seizoen kampioen van de meesterklasse werden met B.C. de Lombard.

Palmarès[bewerken]

  • 1987: wereldkampioen jeugd
  • 1993: wereldkampioen viertallen
  • 12x Nederlands viertallenkampioen (8x MK, 4x open)
  • 4x Nederlands parenkampioen (2x MK, 2x open)
  • 12 medailles op internationale kampioenschappen

Externe link[bewerken]