Bermuda Bowl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Bermuda Bowl is het Wereldkampioenschap Bridge voor landenteams. Tegenwoordig vindt het toernooi elke twee jaar plaats.

Het toernooi staat open voor mannen en vrouwen; de Amerikaanse speelster Rose Meltzer is de enige vrouw ooit die het toernooi heeft gewonnen (2001). Er bestaat ook een wereldkampioenschap voor vrouwenteams, de Venice Cup, dat tegenwoordig gelijktijdig met de Bermuda Bowl gespeeld wordt.

Geschiedenis[bewerken]

In 1950 werd op initiatief van een groepje mensen onder aanvoering van Norman Bach de eerste wedstrijd gehouden voor de Bermuda Bowl. Deze wedstrijd werd gehouden op Bermuda wat de naam verklaart van de wedstrijd. In deze periode was de wedstrijd voornamelijk een uitdaging tussen de Verenigde Staten en de winnaar van het Europees Kampioenschap. Na de oprichting van de World Bridge Federation (WBF) werden ook teams uit andere regio's toegestaan. Sinds 2003 doen er 22 teams mee aan het toernooi. De VS mag twee teams afvaardigen; Europa heeft recht op zes plaatsen.

Huidige opzet van het toernooi[bewerken]

Het toernooi wordt gespeeld op viertallenbasis. Elk team bestaat uit zes spelers, waarvan er op ieder moment vier tegelijk spelen. Alle 22 deelnemende landen spelen één korte wedstrijd tegen elkaar (enkele round robin). De acht teams die het hoogst eindigen, plaatsen zich voor de kwartfinales. Vanaf dat moment wordt op knock-out basis gespeeld in wedstrijden van 96 spellen (zes zittingen van zestien spellen).

Overzicht per jaar[bewerken]

Lijst van medaillewinnaars[bewerken]

Goud[bewerken]

Zilver[bewerken]

Brons[bewerken]