Bermuda Bowl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het toernooi om de Bermuda Bowl is het wereldkampioenschap Bridge voor landenteams. Tegenwoordig vindt het toernooi elke twee jaar plaats.

Het toernooi staat open voor mannen en vrouwen; de Amerikaanse speelster Rose Meltzer is de enige vrouw ooit die het toernooi heeft gewonnen (2001). Er bestaat ook een wereldkampioenschap voor vrouwenteams, de Venice Cup, dat gelijktijdig met de Bermuda Bowl gespeeld wordt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1950 werd op initiatief van een aantal spelers onder aanvoering van Norman Bach de eerste wedstrijd gehouden voor de Bermuda Bowl. Deze wedstrijd werd gehouden op Bermuda wat de naam van de wedstrijd verklaart. In deze periode was de wedstrijd voornamelijk een uitdaging tussen de Verenigde Staten en de winnaar van het Europees Kampioenschap. Na de oprichting van de World Bridge Federation (WBF) werden ook teams uit andere regio's toegelaten. Sinds 2019 doen er 24 teams mee aan het toernooi, de VS mag twee teams afvaardigen. Europa heeft recht op acht plaatsen. In 2023 deden namens Europa de volgende landen mee: België, Ierland, Israël,[1], Italië, Nederland, Noorwegen, Polen en Zwitserland.

Huidige opzet van het toernooi[bewerken | brontekst bewerken]

Het toernooi wordt gespeeld op viertallenbasis. Elk team bestaat uit zes spelers, waarvan er op ieder moment vier tegelijk spelen. Alle 24 deelnemende teams spelen één korte wedstrijd tegen elkaar (enkele round robin). De acht teams die het hoogst eindigen, plaatsen zich voor de kwartfinales. Vanaf dat moment wordt op knock-out basis gespeeld in wedstrijden van 96 spellen (zes zittingen van zestien spellen).

Overzicht per jaar[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van medaillewinnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Goud[bewerken | brontekst bewerken]

Zilver[bewerken | brontekst bewerken]

Brons[bewerken | brontekst bewerken]