Betlembrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Betlembrug
Luchtfoto van het knooppunt Diemen. De Betlembrug is de onderste brug over het Amsterdam-Rijnkanaal
Algemene gegevens
Locatie Muiden
Coördinaten 52° 20′ NB, 5° 1′ OL
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Lengte totaal ~290 m
Breedte ~50 m
Langste overspanning ~145 m
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Bouwperiode 2014-2017
Opening 2016/2017
Gebruik
Huidig gebruik autoverkeer
Weg A9
Architectuur
Type Kokerliggerbrug
Materiaal beton
Betlembrug (groot-Amsterdam)
Betlembrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Betlembrug is de naam voor een brug in de autosnelweg A9 over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Muiden en Amsterdam-Zuidoost.

De brug is gebouwd in het kader van het wegenbouwproject Project Schiphol-Amsterdam-Almere, dat dient om de capaciteit op o.a. de autosnelwegen A1 en A9 te verbeteren. Sinds de ingebruikname van de verbindingen in september 2016 en maart 2017, zijn de naastgelegen Muiderbrug en de bestaande infrastructuur van Knooppunt Diemen ontlast. Deze verbinding ligt ongeveer 200 meter ten zuiden van de Muiderbrug.

Zie ook: Project Schiphol-Amsterdam-Almere

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De aanleg van de verbinding over het kanaal begon in april 2014; er is gekozen voor de bouw van drie afzonderlijke bruggen, omdat de brug in een bocht ligt. Door de verkanting zou het hoogteverschil tussen de beide zijden te hoog worden bij de bouw van één brug met de volledige breedte. De bruggen hebben de volgende afmetingen:

  • een zuidelijke brug van 17 meter breed (3 rijstroken + vluchtstrook) voor de rijbaan vanuit Amsterdam-Zuidoost naar de A1 richting Amersfoort en Amere;
  • een middenbrug van 11 meter breed voor de wisselbaan met 2 rijstroken;
  • een noordelijke brug van 21 meter breed (4 rijstroken + vluchtstrook) voor de rijbaan van de A1 vanuit Amersfoort en Almere richting Amsterdam-Zuidoost.

De bruggen zijn gebouwd volgens de uitbouwmethode vanuit hamerstukken op de pijlers.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam is ontleend aan de naam van de uitspanning Betlem, Venetië van het Noorden met park, theetuin en natuurzwembad van Hermanus Betlem dat van 1927 tot 1934 op de westelijke oever van het gebied lag. In 1936 verkocht Betlem de grond aan de staat. De Duitse bezetters vestigden er vervolgens van februari tot oktober 1942 een werkkamp voor Joodse dwangarbeiders. Deze werden ingezet om de dijk langs het kanaal te verhogen.

Gefaseerde ingebruikname[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 augustus 2016 is het zuidelijk deel in gebruik genomen voor het verkeer vanaf de Gaasperdammerweg naar de A1 in de richting Amersfoort en Almere .[1] Op 13 maart 2017 is de rijbaan richting Amsterdam Zuidoost op het noordelijk deel in gebruik genomen.[2] Later in het voorjaar van 2017 wordt de wisselbaan op het middendeel in gebruik genomen.

Bodemvervorming[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2018 bleek dat het westelijke landhoofd van de brug zich langzaam verplaatste door vervorming van de bodem. Volgens de minister van Infrastructuur en Waterstaat zou dat kunnen leiden tot "een lager niveau van constructieve veiligheid".[3] De aannemer probeert nu het grondlichaam te verstevigen en de landhoofden te verankeren, waarmee de brug weer als nieuw zou moeten gelden.