Biella (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Biella
Stad in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Biella (Italië)
Biella
Situering
Regio Piëmont
Provincie Biella
Coördinaten 45° 34′ NB, 8° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 46,68 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
42.619[1]
(992 inw./km²)
Hoogte 420 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Andorno Micca, Candelo, Fontainemore (AO), Gaglianico, Occhieppo Inferiore, Occhieppo Superiore, Pettinengo, Pollone, Ponderano, Pralungo, Ronco Biellese, Sagliano Micca, San Paolo Cervo, Sordevolo, Tollegno, Vigliano Biellese, Zumaglia
Beschermheilige Stefanus
ISTAT-code 096004
Portaal  Portaalicoon   Italië

De Italiaanse stad Biella (uitspraak: /ˈbjɛlla/) is gelegen in de Noord-Italiaanse regio Piëmont. Het is een belangrijk textiel- en wolcentrum aan de voet van de Piëmontese vooralpen. De stad draagt haar naam sinds de negende eeuw, in de periode ervoor heette ze Bugella. In 1992 werd Biella hoofdstad van de gelijknamige provincie die ontstaan is door afsplitsing van de provincie Vercelli.

Biella heeft een goed geconserveerd middeleeuws centrum. Met een kabelbaan is het eveneens bezienswaardige stadsdeel Biella Piazzo te bereiken. Ten noorden van de stad ligt de Oasi Zegna, een natuurgebied waardoor een panoramische weg is aangelegd.

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Barazzetto, Chiavazza, Colma, Cossila San Giovanni, Cossila San Grato, Favaro, Oropa, Pavignano, Vaglio, Vandorno.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Baptisterium van Biella

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Biella op Wikimedia Commons.