Naar inhoud springen

Bijenteeltvereniging Hengelo en omstreken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Een inleiding ontbreekt. Verder behoeft het artikel nog wat meer opmaak en wikilinkjes. En is deze tekst ergens van overgenomen? Want het komt niet helemaal over als een zelfgeschreven, encyclopedisch artikel.

Bijenteeltvereniging Hengelo en omstreken is een Nederlandse vereniging voor bijenhouders in het Overijselse Hengelo, Borne en Delden. De vereniging, een afdeling van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland, is gevestigd in Hengelo, waar het ook over een bijentuin beschikt, Bijentuin Hengelo.

De teruggang van de bijenteelt in Nederland in de 19e eeuw was de voornaamste reden voor de oprichting van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland (VBBN) en, in 1908, de Afdeeling Hengelo. Doel was om de kennis van het houden van bijen te behouden en te verspreiden. In die tijd werden meer regionale bijenteeltverenigingen opgericht. Onder andere omdat door toedoen van de VBBN er een reductie van de suikerbelasting kwam voor de georganiseerde imkers. Bij de oprichting van Afdeeling Hengelo meldden 27 leden zich aan. Tot bestuur werden gekozen de heren A. Witteveen, E.J. Nijhuis, W. Keizers, G.J. Nijhof en J. Elferink. [1]

In 1960 waren de imkers van de vereniging verantwoordelijk voor de introductie in Nederland van de carnica-ondersoort van de Europese honingbij (Apis Melifera carnica). Het belangrijkste argument voor de introductie van de carnica of krainerbijen was destijds de zachtaardigheid van deze bijen uit Joegoslavië, Hongarije en Oostenrijk. Zij zouden minder steken en daardoor minder overlast veroorzaken.[2] Het lid A. Nijhuis was een groot pleitbezorger voor deze bijensoort en heeft veel lezingen in het hele land gegeven.[3] Thans wordt de carnica-bij door een groot deel van de imkers in Nederland gecultiveerd.

De huidige rechtsvorm van de vereniging is op 14 maart 1985 tot stand gekomen door het vastleggen van de statuten van de Bijenteeltvereniging Hengelo en omstreken bij de notaris en de vereniging in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (40075585) omdat de ledenvergadering op 20 november 1984 heeft besloten om de afdeling van de VBBN om te vormen tot een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid.[4]

In 2008 bij het 100-jarig bestaan van de vereniging waren er nog 26 leden. Vanaf 2014 is het aantal leden sterk gestegen door de toegenomen interesse voor het imkeren én doordat de vereniging jaarlijks de basiscursus imkeren is gaan geven aan 10-20 cursisten. Het merendeel daarvan is lid geworden.

In 2023 werd in het kader van het 115-jarig jubileum uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de vereniging. Hieruit voort kwam het jubileumboek '115 jaar bijenteelt vereniging Hengelo en omstreken 1908 -2023.[5]

Verenigingsstructuur

[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging heeft aan de Landmansweg 141 in Hengelo een eigen Bijentuin met een bijenstal, verenigingsgebouw, verspreide bijenstanden en een tuin met bijvriendelijke beplanting.

De vereniging heeft in de loop der tijd verschillende bijenstallen gehad.

  • ?-1945?: Kettingbrugweg
  • 1958-1988: Weusthagpark
  • 1988-heden: Landmansweg 141

De leden van de vereniging moeten ook lid zijn van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. De aantallen hebben zich als volgt ontwikkeld:

  • 1908 (oprichting): 27 leden
  • 1928 (20-jarig jubileum): 57 leden
  • 2008 (100-jarig bestaan): 26 leden
  • 2024: 82 leden en een aantal gast- en gezinsleden
  • 1984-1987: Bernard de Bruin
  • 1987-1994: Ernest Groener
  • 1995-2002: J.B. Leushuis
  • 2002-2006: Bernard de Bruin
  • 2006-2017: Ernest Groener
  • 2017-heden: John Leerentveld

Samenwerkingen

[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en onderdeel van Groep Overijssel-Oost.

Op lokaal niveau is de vereniging deelnemer in het Groene Tafel overleg van de gemeente Hengelo.[6] De leden van de Groene Tafel komen twee keer per jaar bij elkaar om elkaar te informeren over actuele zaken op het gebied van groen in Hengelo. Ze delen hun kennis met elkaar en werken samen aan groenprojecten en groene activiteiten.

De vereniging heeft een eigen Bijentuin aan de Landmansweg 141 in Hengelo. Op dit perceel was tot 1983 de gemeentelijke boomkwekerij op Erve 't Beukert gevestigd. De gemeente moest de kwekerij wegens bezuinigingen sluiten. Een deel van het perceel is aan de IVN in bruikleen gegeven voor de aanleg van een Heemtuin. De vereniging heeft hier al sinds het opbouwen van de Heemtuin in 1988 een eigen bijenstal. In 2014 heeft de IVN de Heemtuin verplaatst naar het Weusthagpark. Met de gemeente Hengelo is voor de Bijentuin een bruikleenovereenkomst afgesloten. De vereniging heeft toen het IVN-gebouw ('Heemhoes') gekocht en omgebouwd tot haar verenigingsgebouw 't Raathoes'. Een deel van de tuin is vanaf dat moment door de gemeente uitgeleend aan Semra Heydari. Zij is een beeldend houtkunstenaar. Zij heeft haar werkruimte in de tuin.

De IVN nam bij de verhuizing een deel van de beplanting mee. Dit bood de vereniging de mogelijkheid om de tuin om te vormen tot een bijvriendelijke tuin met als doel om bezoekers voorbeelden te kunnen geven van geschikte tuinplanten die afhankelijk zijn van vliegende bestuivers.

Vanaf het moment dat de vereniging de hele tuin tot haar beschikking heeft gekregen werd het mogelijk om deze open te stellen voor publiek op Open Zondagen. In de loop van de tijd is dit uitgegroeid tot een uitje voor jong en oud. Tijdens de zomermaanden is de tuin ook een verzamelplaats voor de leden tijdens werkochtenden, cursussen en bijpraatavonden.

  • 2007: Ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds, ter financiering van apparatuur en lesmateriaal voor een natuureducatieproject met basisscholen[7]
  • 2024: Slingerjaarprijs 2023 van De Slinger Hengelo. Deze prijs was gewonnen in samenwerking met de Hengelose Gehandicapten Ontspanningsvereniging (HGOV), met welke een rondleiding in de Bijentuin was verzorgd.[8]
[bewerken | brontekst bewerken]
  • Janssen, Simon; en Gils, Marinus van. 115 jaar bijenteelt vereniging Hengelo en omstreken 1908 - 2023. ISBN 9789493372092.

Noten en referenties

[bewerken | brontekst bewerken]
  1. "Twentsch Nieuws. Enschede, 12 mei", Tubantia, 12 mei 1908.
  2. "Zachtaardige bijen: Nieuw soort in ons land geïntroduceerd", De Tijd De Maasbode, 4 november 1960.
  3. "Koninginnen zijn grootste hobby van imker A. Nijhuis", Twentsch dagblad Tubantia, 31 mei 1963.
  4. Afschrift van de statuten van de Bijenteeltverenging Hengelo en omstreken Gevestigd te Hengelo (Overijssel) Akte dd: 14 maart 1985
  5. In dit boek ontbreek informatie over de jaren 80. Er was geen verenigingsarchief, de enige bronnen waren krantenartikelen, een kasboek en vergaderverslagen vanaf de jaren 1950.
  6. Groenplan Hengelo. Hengelo.nl. Geraadpleegd op 9 september 2024.
  7. Het Prins Bernhard Cultuurfonds in 2007, p.264
  8. Slingerjaarprijs 2023. De Slinger Hengelo (2024). Geraadpleegd op 8 september 2024.