Bikini (atol)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bikini
Werelderfgoed cultuur
Bikini Atoll.png
Land Vlag van Marshalleilanden Marshalleilanden
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1339
Inschrijving 2010 (34e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Bikini is een vrijwel onbewoond atol van 2,32 vierkante kilometer in Micronesië in de Grote Oceaan en is te vinden op 11°30' NB en 165°25' OL. Het maakt deel uit van de Marshalleilanden en bestaat uit 36 eilandjes rond een lagune van 594,2 vierkante kilometer. Bikini telt 10 inwoners en behoort tot de Ralik-Eilanden.

Tussen 1946 en 1958 experimenteerde de Verenigde Staten er met atoomwapens. Vanaf juli 1946 werden er meer dan 20 waterstof- en atoombommen getest. Voorafgaand aan de tests werd de inheemse bevolking verplaatst naar het atol Rongerik. Eind jaren '60, begin jaren '70 keerden sommigen van de oorspronkelijke bewoners terug van het eiland Kili, maar ze werden weer gedwongen te verhuizen omdat er hoge radioactiviteit op het eiland gemeten werd (zie ook Rongelap). Het eiland is in 2010 op de werelderfgoedlijst geplaatst, voornamelijk omdat het atol als testgebied werd gebruikt.

Geografie[bewerken]

Eilanden[bewerken]

Bikini telt 36 eilanden:

Wateren[bewerken]

Het atol is door de Stille Oceaan omringd en kent de zeestraten Lukoj Pass (zuidwesten) en Eneu Channel (zuidoosten).

Trivia[bewerken]

  • Louis Réard vernoemde in 1946 het kledingstuk bikini naar dit atol, maar in tegenstelling tot bij het kledingstuk moet in de uitspraak van de naam van het atol de nadruk op de eerste lettergreep worden gelegd.
  • De animatieserie SpongeBob SquarePants speelt zich af in Bikinibroek (Engels Bikini Bottom), dat onder dit atol ligt.

Externe links[bewerken]