Bikini (kleding)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een mannequin showt een gestreepte bikini met vetersluitingen opzij

De bikini is een tweedelig badpak dat in mei 1946 op de Parijse catwalk gelanceerd werd door de Franse auto-ingenieur Louis Réard. Geen van de modellen van die tijd wilde echter een dergelijk "onzedig" kledingstuk showen. Daarom moest hij een beroep doen op Micheline Bernardini, een naaktdanseres. Aanvankelijk had de bikini weinig succes. In sommige landen werd hij verboden en het Vaticaan noemde hem immoreel. Onder invloed van Hollywoodsterren en feministen won de bikini in de jaren zeventig aan succes.

Het badpak is genoemd naar het eiland Bikini waar net daarvoor een atoombom was getest.

In tegenstelling tot het badpak voelt de bikini luchtiger aan door enkel de borsten en het onderlichaam tussen de benen te verbergen. Het gedeelte rondom de buik en schouders blijft onbedekt.

In het Engels wordt een strakzittende zwembroek voor mannen ook 'bikini' genoemd, in tegenstelling tot de ruimzittende zwembroek met pijpen die thans veel door mannen wordt gedragen.

Oudheid[bewerken]

Overigens is het tweedelige badpak al van zeer oude afbeeldingen bekend. Muurschilderingen en een mozaïek uit de 4e eeuw na Christus in de Villa Romana del Casale in het Siciliaanse bergstadje Piazza Armerina tonen een vergelijkbaar kledingstuk. Negen van de oorspronkelijk tien uitgebeelde Romeinse sportschoonheden droegen bikini's.

Vrouw in bikini, mozaïek uit de 4e eeuw

Varianten[bewerken]

Verschillende bikinistijlen

Een bikini bestaat in veel variaties, met veel of weinig stof.

Het bovendeel heeft schouderbandjes of niet. Vaak zijn schouderbandjes nodig omdat de bikini anders bij het zwemmen niet blijft zitten, een probleem dat opgelost werd met schouderbandjes die verwijderd kunnen worden.

Het broekje kan hoog of laag zijn. Soms bestaat het broekje opzij alleen uit dunne touwtjes, die vaak gestrikt zijn. Een dergelijk broekje is gemakkelijk op maat te maken.

Sommige variaties hebben een eigen naam:

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek bikini op in het WikiWoordenboek.