Bikini (kleding)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een mannequin showt een gestreepte bikini met vetersluitingen opzij

De bikini is een tweedelig badpak dat in mei 1946 op de Parijse catwalk gelanceerd werd door de Franse auto-ingenieur Louis Réard.

Geschiedenis[bewerken]

Oudheid[bewerken]

Het tweedelige badpak is al van zeer oude afbeeldingen bekend. Muurschilderingen en een mozaïek uit de 4e eeuw na Christus in de Villa Romana del Casale in het Siciliaanse bergstadje Piazza Armerina tonen een vergelijkbaar kledingstuk dat "subligaria" wordt genoemd. Negen van de oorspronkelijk tien uitgebeelde Romeinse sporters droegen deze kleding.

Vrouw in subligaria, mozaïek uit de 4e eeuw

Moderne versie[bewerken]

In 1932 ontwierp de Parijse modeontwerper Jacques Heim als eerste een tweedelig badpak, de Atome, de voorloper van de moderne bikini. Het was vervaardigd uit wol en de short hield de buik nog gedeeltelijk bedekt. In 1946 verkleinde Louis Réard het broekje zodat nu ook de navel volledig zichtbaar werd. Geen van de modellen van die tijd wilde echter een dergelijk "onzedig" kledingstuk showen. Daarom moest hij een beroep doen op Micheline Bernardini, een naaktdanseres die voor de gelegenheid poseerde in het mondaine Molitor-zwembad in Parijs. Aanvankelijk had de bikini weinig succes. Bij de eerste Miss World verkiezingen in 1951 is de bikini nog niet toegelaten. In sommige landen werd hij verboden en het Vaticaan noemde hem immoreel. Tijdens het Filmfestival van Cannes in 1953 durfde Brigitte Bardot het als eerste aan om in het openbaar (op het strand) in bikini te verschijnen. In datzelfde jaar kreeg de burgemeester van Benidorm Pedro Zaragoza de toestemming van Generaal Franco om, bij wijze van uitzondering op het bikiniverbod in de rest van Spanje, de bikini in zijn stad toe te laten.[1] In West-Europa en Noord-Amerika werd de bikini pas echt populair vanaf het einde van de jaren 60 onder invloed van feministen en Hollywoodsterren zoals Marylin Monroe, Ursula Andress en Jayne Mansfield.

Réard noemde het badpak naar het eiland Bikini waar net daarvoor een atoombom was getest. Met zijn nieuwe kledingstuk hoopte Réard op een even explosief succes als het kernwapen.

In tegenstelling tot het badpak voelt de bikini luchtiger aan door enkel de borsten en het onderlichaam tussen de benen te verbergen. Het gedeelte rondom de buik en schouders blijft onbedekt.

In het Engels wordt een strakzittende zwembroek voor mannen ook 'bikini' genoemd, in tegenstelling tot de ruimzittende zwembroek met pijpen die thans veel door mannen wordt gedragen.

Varianten[bewerken]

Verschillende bikinistijlen

Een bikini bestaat in veel variaties, met veel of weinig stof.

Het bovendeel heeft schouderbandjes of niet. Vaak zijn schouderbandjes nodig omdat de bikini anders bij het zwemmen niet blijft zitten, een probleem dat opgelost werd met schouderbandjes die verwijderd kunnen worden.

Het broekje kan hoog of laag zijn. Soms bestaat het broekje opzij alleen uit dunne touwtjes, die vaak gestrikt zijn. Een dergelijk broekje is gemakkelijk op maat te maken.

Sommige variaties hebben een eigen naam:

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek bikini op in het WikiWoordenboek.