Bill Cosby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bill Cosby
Bill Cosby in 2011
Bill Cosby in 2011
Algemene informatie
Volledige naam William Henry Cosby
Geboren 12 juli 1937
Geboorteplaats Philadelphia
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Bijnaam The Cos
Werk
Jaren actief 1961–2014
Beroep Acteur, komiek, schrijver
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Bill Cosby in 1969

Bill Cosby (Philadelphia, 12 juli 1937) is een Amerikaanse acteur, komiek, televisieproducent, schrijver, filantroop en veroordeeld zedendelinquent.

Levensloop[bewerken]

Bill Cosby was de eerste Afro-Amerikaanse man die een hoofdrol had in een televisieserie (als duopartner van Robert Culp in I Spy midden jaren zestig) en de raciale grenzen doorbrak als stand-upkomiek in de jaren zestig en zeventig. Na I Spy speelde hij in vele series waarvan sommige succesvol waren, zoals Fat Albert and the Cosby Kids. In het midden van de jaren tachtig brak hij internationaal door met zijn sitcom The Cosby Show, het eerste televisieprogramma dat zich afspeelde rond een zwart gezin met een succesvolle maatschappelijke carrière. Het programma werd uitgezonden van 1984 tot 1992, was jarenlang de meest bekeken sitcom in de VS en werd ook in veel andere landen vertoond. Cosby was coproducent, had een grote creatieve inbreng en bepaalde het verloop van elke aflevering. De plots waren deels gebaseerd op zijn pedagogische inzichten.

In opspraak[bewerken]

Begin 21ste eeuw werd zijn reputatie overschaduwd door controversiële uitlatingen over de zwarte gemeenschap en meerdere aanklachten wegens seksueel misbruik.[1] Cosby gaf toe dat hij meerdere vrouwen verdovende middelen had toegediend om seks te hebben. Daarnaast bekende hij in 2005 in een rechtszaak dat hij diverse vrouwen jarenlang afkocht met zwijggeld. In augustus 2015 uitten ruim 40 vrouwen beschuldigingen aan het adres van Cosby, de meeste aantijgingen waren verjaard.[2] Op 30 december 2015 besloot justitie in Pennsylvania hem toch te vervolgen voor drie niet verjaarde aanklachten wegens seksueel misbruik van een vrouw. In juni 2017 kon de jury geen oordeel vellen, maar op 26 april 2018 werd hij alsnog schuldig bevonden aan alle drie de aanklachten.[3] Op 25 september 2018 werd de strafmaat bepaald op minimaal drie en maximaal tien jaar gevangenisstraf. Zijn advocaten kondigden hoger beroep aan, maar dat mocht hij niet in vrijheid afwachten.[4] Na een kort verblijf in de Montgomery County Correctional Facility werd Cosby overgebracht naar een staatsgevangenis, de SCI Phoenix in Skippack Township, Pennsylvania. Hij werd opgesloten in een eenpersoonscel, de eerste vier maanden zonder contact met andere gedetineerden, daarna met.[5]

Filmografie[bewerken]