Bill Cosby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bill Cosby
Bill Cosby in 2011
Bill Cosby in 2011
Algemene informatie
Volledige naam William Henry "Bill" Cosby, Jr.
Geboren 12 juli 1937
Geboorteplaats Philadelphia (Pennsylvania)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1961–heden
Beroep Acteur, Komediant, Schrijver
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Bill Cosby in 1969

William Henry "Bill" Cosby, Jr. (Philadelphia (Pennsylvania), 12 juli 1937) is een Amerikaanse acteur, komiek, televisieproducent, schrijver en filantroop.

Levensloop[bewerken]

Bill Cosby was de eerste Afro-Amerikaanse man die een hoofdrol had in een televisieserie (als duopartner van Robert Culp in I Spy midden jaren zestig) en de raciale grenzen doorbrak als stand-upkomiek in de jaren zestig en zeventig. Na I Spy speelde hij in vele series waarvan sommige succesvol waren, zoals Fat Albert and the Cosby Kids. In het midden van de jaren tachtig, brak hij internationaal door met zijn sitcom The Cosby Show wat tevens het eerste televisieprogramma was dat gebaseerd was rond een zwart gezin met een succesvolle maatschappelijke carrière.

In opspraak[bewerken]

Begin 21ste eeuw werd zijn reputatie overschaduwd door controversiële uitlatingen over de zwarte gemeenschap en meerdere aanklachten wegens seksueel misbruik.[1] Er doken gerechtelijke verklaringen van Cosby op. Cosby gaf toe dat hij meerdere vrouwen verdovende middelen toediende om seks te hebben. Daarnaast bekende hij in een rechtszaak uit 2005 dat hij diverse vrouwen jarenlang afkocht met zwijggeld; dit om te verhinderen dat zijn vrouw erachter kwam. Hoewel in augustus 2015 al meer dan 40 vrouwen beschuldigingen uitten aan het adres van Cosby, zijn verreweg de meeste aantijgingen verjaard.[2] Op 30 december 2015 besloot justitie in Pennsylvania toch tot vervolging over te gaan en gelastte een arrestatiebevel. Cosby werd drie aanklachten ten laste gelegd voor het in 2004 seksueel misbruiken van een vrouw. De zaak werd verdaagd nadat Cosby een nieuw advocatenteam aanstelde. Uiteindelijk startte de rechtszaak op 6 juni 2017. Op 17 juni dat jaar gaf de jury aan geen oordeel te kunnen vellen. Was hij schuldig bevonden, dan had hij een maximale gevangenisstraf van dertig jaar kunnen krijgen. De rechtszaak werd in april 2018 overgedaan en op 26 april werd hij alsnog schuldig bevonden aan alle drie de aanklachten.[3]

Filmografie[bewerken]