Bill Cosby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bill Cosby
Bill Cosby in 2011
Bill Cosby in 2011
Algemene informatie
Volledige naam William Henry "Bill" Cosby, Jr.
Geboren 12 juli 1937
Geboorteplaats Philadelphia (Pennsylvania)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1961–heden
Beroep Acteur, Komediant, Schrijver
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

William Henry "Bill" Cosby, Jr. (Philadelphia (Pennsylvania), 12 juli 1937) is een Amerikaanse acteur, komiek, televisieproducent, schrijver en filantroop.

Levensloop[bewerken]

Bill Cosby was de eerste Afro-Amerikaanse man die zijn eigen televisieserie had (I Spy midden jaren zestig) en de raciale grenzen doorbrak als stand-upkomiek in de jaren zestig en jaren zeventig. Na I Spy speelde hij in vele series waarvan sommige succesvol waren, zoals Fat Albert and the Cosby Kids. In het midden van de jaren tachtig, brak hij internationaal door met zijn sitcom The Cosby Show wat tevens het eerste televisieprogramma was dat gebaseerd was rond een zwart gezin met een succesvolle maatschappelijke carrière.

In opspraak[bewerken]

Begin 21e eeuw werd zijn reputatie overschaduwd door controversiële uitlatingen over de zwarte gemeenschap en meerdere aanklachten wegens seksueel misbruik.[1] Er doken gerechtelijke verklaringen van Cosby op. Cosby gaf toe, dat hij meerdere vrouwen verdovende middelen toediende om seks te hebben. Daarnaast bekende hij in een rechtszaak uit 2005 dat hij diverse vrouwen jarenlang afkocht met zwijggeld; dit om te verhinderen dat zijn vrouw erachter kwam. Hoewel in augustus 2015 al meer dan 40 vrouwen beschuldigingen uitten aan het adres van Cosby, zijn verreweg de meeste aantijgingen verjaard.[2]

Maar op 30 december 2015 besloot de Amerikaanse justitie toch tot vervolging over te gaan en gelastte een arrestatiebevel.

Filmografie[bewerken]

Bill Cosby in 1969