The Cosby Show

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Cosby Show
The Cosby Show
Genre Sitcom
Speelduur 24 minuten
Bedenker Bill Cosby
E.D. Weinberger
Michael J. Leeson
Hoofdrollen Bill Cosby
Phylicia Rashad
Sabrina Le Beauf
Lisa Bonet
Malcolm-Jamal Warner
Tempestt Bledsoe
Keshia Knight Pulliam
Geoffrey Owens
Joseph C. Phillips
Raven-Symoné
Erika Alexander
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 20 september 1984
Einde 30 april 1992
Afleveringen 201
Seizoenen 8
Netwerk of omroep NBC
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Cosby Show was een Amerikaanse sitcom die liep van 1984 tot 1992. De show gaat over het Amerikaanse high-class gezin van Cliff Huxtable (Bill Cosby) in de wijk Brooklyn in New York. In Nederland werd de serie door de NCRV uitgezonden.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

De show draait om het leven van de familie Huxtable, een Afro-Amerikaans gezin dat woont in Brooklyn Heights, New York.[1] Hoofd van het gezin is Heathcliff "Cliff" Huxtable, een arts. Hij is getrouwd met Clair, een advocate. Samen hebben ze vijf kinderen: Sondra, Denise, Theo, Vanessa en de kleine Rudy.

De Huxtable familie zou oorspronkelijk bestaan uit moeder, vader, drie zoons en twee dochters. Jongste dochter Rudy zou eigenlijk een jongen zijn, maar omdat er geen geschikte jongen gevonden was, werd het een meisje (Keshia Knight Pulliam).

In het begin van seizoen 1 waren er maar 4 kinderen te zien, de oudste dochter Sondra (Sabrina Le Beauf), was pas na de eerste helft van seizoen 1 te zien. Wel werd ze in de eerste afleveringen genoemd als de oudste dochter die op de universiteit zat. Sondra werd door Bill Cosby bedacht, hij wilde graag dat de show een voorbeeld was van hoe je een kind succesvol opvoedt.

Cosby had een ongewoon grote vrijheid bij het vormgeven van de show. Hij wilde zijn programma educatief maken. Bovendien stond hij erop dat de opnames in New York plaats zouden vinden in plaats van in Los Angeles, wat doorgaans de vaste locatie was voor televisieseries.

Hoewel de serie bedoeld is als komische serie, worden er soms serieuze onderwerpen aangesneden zoals Theo’s probleem met dyslexie.

Hoewel de personages allemaal Afro-Amerikaans zijn, bevat het programma vrijwel nooit thema’s over racisme of de plek van Afro-Amerikanen in de maatschappij. Dit in tegenstelling tot andere sitcoms uit die tijd, zoals The Jeffersons. Wel worden er vaak Afro-Amerikaanse artiesten en musici aangeprezen, zoals Jacob Lawrence, Miles Davis, James Brown, Stevie Wonder, Lena Horne, Duke Ellington, Dizzy Gillespie en Miriam Makeba. De Cosby Show was en is nog steeds de best bekeken American sitcom ooit .

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Kijkcijfers[bewerken | brontekst bewerken]

De Cosby Show is een van de twee programma's (het andere is All in the Family) die 5 opeenvolgende seizoenen op 1 stond in de Nielsen Ratings, de Amerikaanse kijkcijferlijst.

Seizoen Plaats
1984-1985 3
1985-1986 1
1986-1987 1
1987-1988 1
1988-1989 1
1989-1990 1 (gelijk met Roseanne)
1990-1991 5
1991-1992 18

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen gewonnen[bewerken | brontekst bewerken]

Emmy Awards

 • Outstanding Comedy Series (1985)
 • Outstanding Writing in a Comedy Series (1984) Michael J. Leeson en Ed. Weinberger

Golden Globe Awards

 • Best TV Series-Comedy (1985)
 • Best Performance by an Actor in a TV Series-Comedy Bill Cosby (1985-86) 2 prijzen

Prijzen genomineerd[bewerken | brontekst bewerken]

Emmy Awards

 • Outstanding Comedy Series (1986-87) 2 nominaties
 • Outstanding Lead Actress in a Comedy Series Phylicia Rashad (1985-86) 2 nominaties
 • Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series Lisa Bonet (1986)
 • Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series Keshia Knight Pulliam (1986)
 • Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series Malcolm-Jamal Warner (1986)

Golden Globe Awards

 • Best TV Series-Comedy (1986-87) 2 nominaties
 • Best Performance by an Actor in a TV Series-Comedy Bill Cosby (1987)

A Different World[bewerken | brontekst bewerken]

De producer van the Cosby Show maakten een spin-offserie voor actrice Lisa Bonet, A Different World, die Denise (de tweede dochter van de Huxtable familie) speelde. De serie zou oorspronkelijk gaan over het leven van Denise op het Hillman College, het fictieve historische zwarte college waar haar vader, moeder en grootvader van waren afgestudeerd. Denise werd echter uit de serie geschreven, wegens de zwangerschap (van Lisa Bonet). Het volgende seizoen werden er nieuwe personages bedacht. Denise werd later weer terug in the Cosby Show geschreven in seizoen 4-5 en later weer in seizoen 6-7.

Bonet was oorspronkelijk uit the Cosby Show geschreven vanwege haar rol in de film Angel Heart. Toen ze dreigde om de makers aan te klagen, werd A Different World voor haar bedacht als compensatie in 1987.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van The Cosby Show.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Cosby's Last 'Show'. Entertainment Weekly's EW.com. Time, Inc. (May 3, 1996). Gearchiveerd op 27 april 2009. Geraadpleegd op 2 april 2009.