All in the Family

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie All in the Family (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van All in the Family.
All in the Family
De vier hoofdfiguren, linksonder Archie Bunker (Carroll O'Connor), rechtsonder Edith Bunker (Jean Stapleton), linksboven Gloria Stivic (Sally Struthers) en rechtsboven Michael Stivic (Rob Reiner).
Genre Sitcom, tragikomedie, satire
Speelduur per afl. 30 minuten
Bedenker Norman Lear
Hoofdrollen Carroll O'Connor
Jean Stapleton
Rob Reiner
Sally Struthers
Danielle Brisebois
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 12 januari 1971
Einde 8 april 1979
Afleveringen 212
Seizoenen 9
Netwerk of omroep CBS
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

All in the Family was een Amerikaanse sitcom, die van 1971 tot 1979 werd uitgezonden door CBS. In Nederland werd de serie ook uitgezonden, door de VPRO, vanaf 12 oktober 1972. Op dat moment werd in de Verenigde Staten het derde seizoen uitgezonden.[bron?]

De serie werd gebaseerd op de Britse serie Til Death Us Do Part en was onconventioneel vanwege de onderwerpen die tot dan toe als niet geschikt werden beschouwd voor uitzending op televisie, zoals homoseksualiteit, racisme, gelijke rechten voor vrouwen, verkrachting, borstkanker en impotentie.

All in the Family won 39 televisieprijzen, waaronder 22 Emmy Awards, acht Golden Globes en twee People's Choice Awards.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De serie gaat over een typisch blank arbeidersgezin, woonachtig in een volksbuurt in Queens in de stad New York, bestaande uit vader Archie Bunker (Carroll O'Connor), moeder Edith (Jean Stapleton), dochter Gloria (Sally Struthers) en haar echtgenoot Michael Stivic (Rob Reiner).

Vader Archie is een rechtse Amerikaan met karikaturaal geborneerde, conservatieve en xenofobe vooroordelen die republikeinse politici als Richard Nixon en Spiro Agnew bewondert. Hij vindt zichzelf een ruimdenkend persoon, die niets tegen mensen van andere afkomst dan die van hemzelf heeft, zolang ze echter maar niet in zijn buurt wonen. Hij is daarnaast van mening dat vrouwen het best tot hun recht komen in de huishouding en in de keuken. Zijn vrouw Edith blinkt niet uit in intelligentie en heeft zich volledig geschikt naar het rolmodel dat haar door Archie is opgelegd. Zij is degene die Archie enerzijds vaak mateloos irriteert met haar opmerkingen en hoge schrille stemgeluid, maar hem anderzijds altijd weer kan bijsturen. Soms scoort ze met naïef lijkende opmerkingen hilarische voltreffers waarmee ze Archie toch nog op zijn nummer weet te zetten.

Dochter Gloria en echtgenoot Mike zijn archetypes van de moderne jongeren van de jaren zeventig. Gloria wordt regelmatig gedwongen een loyaliteitskeuze te maken tussen haar man en haar vader. Mike is op zijn beurt degene die altijd aanmerkingen heeft op het burgerlijke bestaan van de Bunkers, maar zelf werkloos is en dus wel uit de ruif mee-eet. Mike en Archie verzeilen vaak in verhitte discussies over sociale en maatschappelijke onderwerpen, waarbij Archie Mike regelmatig uitmaakt voor Meathead (gehakthoofd). Ook wordt Mike uitgemaakt voor Polak, omdat hij van Poolse afkomst is.

Met de donkere buren, de Jeffersons, heeft Archie een haat-liefdeverhouding. Uiteraard wijst hij ze af, omdat ze 'zwart' zijn. De buurman heeft echter ook vooroordelen ten aanzien van blanken. Juist omdat ze allebei bevooroordeeld zijn, hebben ze soms ook begrip voor elkaar. Zo weten ze elkaar te vinden als de zoon van de buren zich verlooft met een half blanke vrouw.

De serie speelt zich vrijwel geheel af in de woonkamer van de Bunkers.

Effect op denkpatronen van kijkers[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van producer Norman Lear was om met humor de Amerikanen bewust te maken van hun eigen etnische vooroordelen. De serie heeft overduidelijk een satirisch karakter. Archie Bunker wordt neergezet als een hypocriete, kortzichtige racist, terwijl zijn tegenspelers, vooral zijn liberale schoonzoon, worden neergezet als redelijke mensen. De problemen waar Archie tegenaan loopt, zijn overduidelijk zijn eigen schuld, maar Archie geeft altijd anderen de schuld.

Maar in hoeverre beïnvloedt de serie werkelijk het denkpatroon van de kijker? Het blijkt dat kijkers die van zichzelf vooroordelen hebben, juist sympathiseren met Archie Bunker. Ze zien in hem een bevestiging van hun vooroordelen. Ook blijkt dat bevooroordeelde mensen de serie meer waarderen dan niet- of minder bevooroordeelde mensen.[1] Men zou dus kunnen zeggen dat de boodschap bij sommige kijkers juist een averechts effect heeft. Het verschijnsel van identificeren met negatieve rolmodellen wordt daarom ook wel het Archie Bunker-effect genoemd.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie: Lijst van afleveringen van All in the Family

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Legenda

= Hoofdrol
= Bijrol
= Gastrol
= Geen rol
Acteur/Actrice Personage S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9
Carroll O'Connor Archie Bunker 13 24 24 24 20 22 24 24 24
Jean Stapleton Edith Bunker 13 24 24 24 24 22 24 23 24
Sally Struthers Gloria Bunker-Stivic 13 24 24 24 22 19 18 20 2
Rob Reiner Michael 'Meathead' Stivic 13 24 24 24 22 22 20 22 2
Mike Evans Lionel Jefferson 7 9 7 5 5
Isabel Sanford Louise Jefferson 2 5 3 5 10 1
Allan Melvin[2] Barney Hefner 2 2 1 2 4 6 8
Betty Garrett Irene Lorenzo 10 9 5
Jason Wingreen Harry Snowden 1 7 8 9
Danielle Brisebois Stephanie Mills 19

Spin-offs[bewerken | brontekst bewerken]

Archie Bunker's Place[bewerken | brontekst bewerken]

In 1979 werd de serie vernieuwd en kreeg het de naam Archie Bunker's Place. De serie liep vier seizoenen, tot 1983. Daarin verschenen 96 afleveringen.

Gloria[bewerken | brontekst bewerken]

Gloria was een kortlopende televisieserie, gemaakt in 1982-1983. Gloria en Mike zijn gescheiden en Gloria woont alleen met haar zoon Joey. Ze werkt voor een dierenarts. In een niet uitgezonden pilot is Carroll O'Connor eventjes te zien als Archie, maar in de rest van de serie geen karakters uit All in the Family. Na 21 afleveringen werd de serie geannuleerd.

The Jeffersons[bewerken | brontekst bewerken]

In 1975 kregen de Jeffersons hun eigen, succesvolle serie. Sherman Hemsley en Isabel Sanford speelden George en Louise Jefferson. Ook Mike Evans was te zien als hun zoon Lionel. De serie liep nog langer dan All in the Family, elf seizoenen.

De serie laat zien dat George Jefferson erg rijk geworden is met zijn wasserette-business. De Jeffersons zijn dan ook verhuisd naar een duur appartement. George is gierig, maar met goede bedoelingen. Zijn vrouw Louise is aardig, maar ietwat serieus. De Jeffersons vechten heel wat af met de andere bewoners van het dure pand waarin ze wonen. Lionel werkt inmiddels als elektricien.

Maude[bewerken | brontekst bewerken]

Maude is een nicht van Edith, die ook al 2 keer te zien was in All in the Family. Ze werd gespeeld door Beatrice Arthur. In 1972 kreeg ze haar eigen serie. Tot 1978 werden er 141 afleveringen gemaakt, verdeeld over 6 seizoenen. Maude is een onafhankelijke, liberale vrouw die samenwoont met haar vierde man, Walter. Ook Carol, haar gescheiden dochter en Philip, Carols zoon, wonen allemaal in hetzelfde huis.

Geen van de karakters uit All in the Family is te zien in Maude.

704 Hauser[bewerken | brontekst bewerken]

Deze show ging over een zwart gezin dat in het oude huis van de Bunkers woont. De titel van de show verwijst naar het adres, 704 Hauser Street. Dezelfde sets als in All in the Family werden weer van stal gehaald, maar konden van de serie geen succes maken. Er werden in 1994 slechts 6 afleveringen uitgezonden.

Buitenlandse versies[bewerken | brontekst bewerken]

In Duitsland verscheen tussen 1973 en 1976 de serie Ein Herz und eine Seele. Dit was de Duitse versie van All in the Family, waarvan 25 afleveringen werden gemaakt.

De al sinds 1995 lopende Israëlische serie Itche is nog een remake.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Elke aflevering begon met het lied Those were the days, een door Archie en Edith gezongen nostalgisch lied over vroegere, en betere tijden waarin Glenn Miller de hitparade haalde, en iemand als Herbert Hoover president was. Elke aflevering eindigde met Remembering You van Roger Kellaway, piano.

Citaten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Archie: Well, I'll tell you one thing about President Nixon. He keeps Pat home. Which was where Roosevelt should have kept Eleanor. Instead he let her run around loose until one day she discovered the colored. We never knew they were there. She told them they were gettin' the short end of the stick and we been having trouble ever since. (Nou, ik zal je iets over president Nixon zeggen: hij houdt Pat thuis. En dat had Roosevelt met Eleanor ook moeten doen. In plaats daarvan liet hij haar loslopen totdat zij de kleurlingen ontdekte. We wisten niet eens van hun bestaan. Zij vertelde hen dat ze benadeeld werden, en sindsdien hebben we niets dan problemen.)
  • Mike: I just thank God I'm an atheist. (Goddank ben ik een atheïst.)
  • Gloria: Do you know that sixty percent of all deaths in America are caused by guns? (Weet je wel dat 60% van alle sterfgevallen in Amerika veroorzaakt wordt door vuurwapens?) Archie: Would it make you feel any better, little girl, if they was pushed out of windows? (Zou je je beter voelen, kleine meid, als ze uit ramen geduwd waren?)

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Vidmar, N. and Rokeach, M. (1974), Archie Bunker's Bigotry: A Study in Selective Perception and Exposure. Journal of Communication, 24: 36–47.
  2. Melvin speelde in de 3de aflevering van het tweede seizoen de rol van Paul Pulaski