Eleanor Roosevelt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eleanor Roosevelt
Eleanor Roosevelt in 1950
Eleanor Roosevelt in 1950
34e First Lady van de Verenigde Staten
Ambtstermijn 4 maart 193312 april 1945
Voorganger Lou Henry Hoover
Opvolger Bess Truman
Geboren 11 oktober 1884
Geboorteplaats New York City (New York)
Overleden 7 november 1962
Overlijdensplaats New York City (New York)
Echtgenoot Franklin D. Roosevelt (1905–1945)
Politieke partij Democratische Partij
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Anna Eleanor Roosevelt (New York City (New York), 11 oktober 1884 – aldaar, 7 november 1962) was een Amerikaanse politicus, diplomaat en activist. Als echtgenoot van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt was ze de langst dienende first lady van de Verenigde Staten, van maart 1933 tot het overlijden van haar man in april 1945.

Jeugd[bewerken]

Ze was de dochter van Elliott Roosevelt Sr. (een broer van president Theodore Roosevelt) en Anna Hall. Haar vader was verslaafd aan drugs en drank. Van haar moeder kreeg ze geen affectie. In 1892 stierf haar moeder en twee jaar later haar vader. Eleanor, 10 jaar oud, ging vervolgens bij haar oma wonen. Toen ze 15 was ging ze naar Allenwood Academy, een kostschool in Londen.

Eenmaal terug in de VS, huwde ze haar neef in de tweede graad.

Mensenrechten[bewerken]

Ze was een mensenrechtenactiviste. Na de Tweede Wereldoorlog speelde ze een grote rol in het opstellen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en in het vaststellen van basisrechten voor Amerikanen. Met anderen stichtte ze "Freedom House", een stichting ter bevordering van de democratie en onderzoek daarnaar.

Park[bewerken]

Ze was ook verantwoordelijk voor de oprichting van het Roosevelt Campobello International Park op Campobello Island in New Brunswick; dat gebeurde in 1964, nadat het zomerverblijf van de Roosevelts aan de overheden van de VS en Canada was geschonken.

Zoon[bewerken]

Na haar dood schreef haar zoon Elliot een aantal mysteries waarin Eleanor als de detective de politie helpt bij het oplossen van de moorden, terwijl ze de first lady is. Alhoewel de verhalen fictie zijn komen er bestaande plaatsen en personen in voor.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • 2012, Ingrid Baraitre, Eleanor Roosevelt- First Lady van de twintigste eeuw, Witsand - Tielt

Externe link[bewerken]

Wikiquote Wikiquote heeft een collectie citaten gerelateerd aan Eleanor Roosevelt.