Naar inhoud springen

Letitia Tyler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Letitia Tyler
Letitia Tyler
11de first lady van de Verenigde Staten
Voorganger Anna Harrison
Opvolger Priscilla Tyler
Geboren 12 november 1790
Overleden 10 september 1842
Echtgenoot John Tyler
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Letitia Christian Tyler (New Kent County, 12 november 1790 - Washington D.C., 10 september 1842) was de eerste echtgenote van Amerikaans president John Tyler en de first lady van het land tussen 1841 en 1842 toen ze stierf.

Opgegroeid op een plantage in Virginia trouwde ze met John Tyler op 29 maart 1813. Ze kregen acht kinderen, van wie er zeven overleefden. Terwijl John een politieke carrière uitbouwde in Washington bleef zij thuis met de kinderen en ging slechts één keer naar Washington D.C. tijdens de winter. Na een beroerte in 1839 werd ze kreupel en moest in een rolstoel zitten.

In het Witte Huis had ze een kamer op de tweede verdieping maar ze kon de taken van een first lady niet meer vervullen. Omdat haar oudste dochters al getrouwd waren en hun eigen huis hadden en de andere kinderen nog te klein waren, nam schoondochter Priscilla Tyler de taken als first lady op 24-jarige leeftijd op zich.

Letitia was geliefd en werd door haar grote familie bewonderd. Priscilla zei dat ze de meest onzelfzuchtige vrouw was die ze kende. Ze stierf vredig in 1842 met haar familie om haar heen en werd begraven op de plantage waar ze geboren was.