Abigail Fillmore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Abigail Filmore
Abigail Fillmore
16de first lady van de Verenigde Staten
Voorganger Margaret Taylor
Opvolger Jane Pierce
Geboren 13 maart 1798
Saratoga County, New York
Overleden 30 maart 1853
Washington D.C.
Echtgenoot Millard Fillmore
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Abigail Fillmore
grafsteen

Abigail Powers Fillmore (Saratoga County (New York), 13 maart 1798 - Washington D.C., 30 maart 1853) was de echtgenote van Amerikaans president Millard Fillmore en de first lady van het land tussen 1850 en 1853.

Ze werd geboren in Saratoga County. Haar vader Lemuel Powers overleed kort na haar geboorte en haar moeder verhuisde met de familie westwaarts. Ze ging naar de academie in New Hope en leerde daar Millard Fillmore kennen; ze trouwden enkele jaren later in 1826. Ze kregen twee kinderen: Millard Powers Fillmore en Mary Abigail Fillmore.

Fillmore was advocaat en die studies waren lang en duur maar uiteindelijk kon hij zich wel een comfortabel huis permitteren in Buffalo, New York. Abigail genoot van de luxe en had een mooie bloementuin, maar ze hield zich vooral bezig met lezen. In 1849 werd Millard vicepresident en hierdoor verhuisden ze naar Washington D.C.. Nadat president Zachary Taylor 16 maanden later overleed, werd Millard Fillmore president en betrokken ze het Witte Huis.

Na de periode van officiële rouw bleef het sociale leven vrij ingetogen. Door een zwakke enkel werden de soirees op vrijdag een marteling omdat ze twee uur aan de zijde van haar man moest staan om het publiek te groeten. Door haar zwakke gezondheid liet ze ook vele taken vervullen door haar dochter Abigail ("Abby"). Met een speciale toelage van het congres selecteerde ze vele boeken voor een bibliotheek in het Witte Huis.

Ondanks haar chronische slechte gezondheid bleef ze bij haar man tijdens de inauguratie van de nieuwe president Franklin Pierce die in de openlucht plaatsvond bij een koude noordoostenwind en sneeuwval. Abigail werd er ziek van en kreeg een longontsteking; ze overleed nog diezelfde maand op 55-jarige leeftijd.

Uit respect werden openbare instellingen gesloten. Ze werd in Buffalo begraven. Vijf jaar na haar dood hertrouwde Millard met Caroline Carmichael McIntosh, een welgestelde weduwe uit Buffalo.