Lucretia Garfield

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lucretia Garfield
Lucretia Garfield
23ste first lady van de Verenigde Staten
Voorganger Lucy Hayes
Opvolger Mary McElroy
Geboren 19 april 1832
Hiram, Ohio
Overleden 14 maart 1918
Pasadena, Californië
Echtgenoot James A. Garfield
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Lucretia Rudolph Garfield (19 april 183213 maart 1918) was de vrouw van de Amerikaanse president James A. Garfield en first lady in 1881.

Ze was de dochter van Zeb Rudolph. Ze kende Jim Garfield al van op school maar verloor hem dan uit het oog tot 1851 toen ze samen verder studeerden. Het duurde tot 1853 vooraleer er een vonkje oversprong en ze trouwden uiteindelijk op 11 november 1858. Tijdens de Burgeroorlog werd het koppel even uit elkaar gerukt; pas in 1863 kregen ze hun eerste kind, een dochter die dood geboren werd. James ging de politiek in en ze hadden een huis in Ohio en Washington D.C.. In 1876 overleed hun twee jaar oude zoontje, vijf andere kinderen groeiden wel gezond op.

In 1881 werd haar man verkozen tot president en werd Lucretia first lady, al interesseerde die taak haar niet zoveel. In mei van dat jaar kreeg ze malaria en herstelde ze in een badplaats in New Jersey. Op 2 juli werd haar man door Charles J. Guiteau neergeschoten op een station in Washington. De president was van plan de trein te nemen naar zijn vrouw. De first lady nam onmiddellijk de trein naar Washington toen ze het nieuws vernam. De trein reed zo snel dat een motor het begaf en hij bijna ontspoorde. Lucretia werd van haar stoel gegooid maar raakte niet gewond. Zodra ze in Washington was, ging ze meteen naar het ziekbed van haar man. Tijdens de volgende drie maanden dat haar man voor zijn leven vocht bleef ze trouw en toegewijd aan zijn zijde, waardoor ze het respect van de bevolking won. Eén kogel werd niet gevonden en de president kreeg een infectie waaraan hij in september uiteindelijk overleed. Na zijn dood keerde de familie terug naar de boerderij in Ohio.

Lucretia overleed 36 jaar later op 85-jarige leeftijd.