Phylicia Rashad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Phylicia Rashad

Phylicia Rashad, geboren als Phylicia Ayers-Allen (Houston, 19 juni 1948), is een Amerikaans actrice. Ze speelde onder meer Clair Hanks Huxtable in acht seizoenen van The Cosby Show. Haar personage was daarin de vrouw van Bill Cosby, evenals het personage dat ze van 1996 tot en met 2000 speelde in Cosby.

Biografie[bewerken]

Rashad is de oudere zus van de actrice Debbie Allen. Ze bezocht de balletschool in New York en volgde acteerles aan een school die de naam universiteit mocht dragen. Ze liep toen alle deuren van Broadway plat voor een rolletje. Dat kreeg ze in The Wiz (1978 van Sidney Lumet) met Diana Ross en Michael Jackson. Later vertolkte ze een rol in Dream girls en sloot ze zich aan bij de Negro Essemble Compagny, een toneelgezelschap van uitsluitend zwarte acteurs en actrices die theater probeerden te maken voor groepen die anders nooit over de drempel van een schouwburg zouden komen. In 1990 speelde ze samen met Dyan Cannon in Jailbirds, een tv-film van Burt Brinckerhoff naar een scenario van Craig Heller, Guy Shulman en Marcia Midkiff en muziek van Ken Harrison.

Voor haar rol in het toneelstuk A Raisin in the sun kreeg Rashad in 2004 een Tony Award. Ze werd daarmee de eerste zwarte actrice die deze prijs won.

Televisie[bewerken]

Toneel[bewerken]

  • A Raisin in the Sun