Naar inhoud springen

Binnenhof (Amstelveen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bioscoopjournaal uit 1961 met een bezoek van de Kerstman aan het nieuwe winkelcentrum Binnenhof te Amstelveen
In het overdekte winkelcentrum (2008)
Tramlijn 5 aan het eindpunt Binnenhof in Amstelveen

Het Binnenhof in Amstelveen is een winkelcentrum in het centrum van de plaats Amstelveen in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Het oorspronkelijke winkelcentrum is ontworpen door Van den Broek en Bakema.[1] Het winkelcentrum is rond 1960 in gebruik genomen en was aanvankelijk een niet overdekt plein. In 1988 werd het winkelcentrum alsnog overkapt. Op vrijdag was er op het ten westen van het Binnenhof gelegen Plein 1960 een markt.

De sinds 1990 ten oosten van het winkelcentrum gelegen eindhalte van de Amsterdamse tramlijn 5 heet Amstelveen Stadshart, deze halte is gelegen is aan de Handelsweg en Handelsplein. Van 27 mei 2019 tot en met 6 november 2020 had ook tramlijn 6 hier zijn eindhalte.

Stadshart Amstelveen

[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het eind van de 20ste eeuw is er op en rond het Binnenhof veel veranderd. Het Plein 1960 in de oude vorm, en de naam ervan, is hierbij verdwenen. De omgeving van het Binnenhof en het voormalige plein heeft in 1998 de naam Stadshart Amstelveen gekregen. Het Binnenhof is aan de westkant uitgebreid met gebouwen, met winkels, woningen, bibliotheek en kunstuitleen, ontworpen door Hans Ruijssenaars, grenzend aan het Stadsplein. De wekelijkse markt op vrijdag is verplaatst naar het Stadsplein.