Binnenlandse Macedonische Revolutionaire Organisatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van de organisatie

De Binnenlandse Macedonische Revolutionaire Organisatie (Bulgaars: Вътрешна Македонска Революционна Организация, Vâtrešna Makedonska Revolijutsjionna Organizatsjija, Macedonisch: Внатрешна Македонска Револуционерна Организација, Vnatrešna Makedonska Revoloesjionerna Organizatsjija, VMRO) is een nationalistische beweging, gesticht in 1893, die met terrorisme en een guerrilla-oorlog streed voor een autonoom Macedonië in een Balkan federatie (daarnaast bestond ook een stroming die pleitte voor aansluiting van Macedonië bij Bulgarije.

Al snel was er verdeeldheid tussen pro-Joegoslavische en pro-Bulgaarse leden. Tussen de twee wereldoorlogen scheurde de beweging nog verder, een meerderheid steunde de Bulgaarse staatsgreep van A. Tsankov en kreeg steun van Italië (later ook van Duitsland), een minderheid leunde aan bij het communistische Komintern. Van 1923 tot 1934 oefende VMRO zware druk uit op de Bulgaarse politiek. Samen met de ultranationalistische Ustašabeweging van Ante Pavelić pleegde de VMRO op 3 oktober 1934 in Marseille een moordaanslag op de Joegoslavische koning Alexander I. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Louis Barthou kwam hierbij om. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog viel de beweging uiteen.

De beweging maakte na de val van het communisme een zekere opleving door, maar geniet weinig steun. De meeste Bulgaren hebben het verlies van Macedonië geaccepteerd. Bovendien is Bulgarije inmiddels lid van de EU, en kan het zich dus niet permitteren om buurlanden te destabiliseren. De VMRO behaalde nog geen 5% van de stemmen.

Externe links[bewerken]