Bipalium kewense

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bipalium kewense
Bipalium kewense
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Eumetazoa (Orgaandieren)
Stam:Platyhelminthes (Platwormen)
Klasse:Rhabditophora
Orde:Tricladida
Familie:Geoplanidae
Geslacht:Bipalium
Soort
Bipalium kewense
Moseley, 1878
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bipalium kewense op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De hamerhoofdplatworm of ook hamerhoofdlandplatworm[1] (Bipalium kewense) is een platworm uit de orde Tricladida. Het is de eerste soort hamerhoofdplatworm die in Europa werd gevonden, in de botanische tuinen van Kew. De hamerhoofdplatworm Diversibipalium multilineatum is de laatste jaren ook in Nederland en België te vinden.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Bipalium, waarin de platworm wordt geplaatst, wordt tot de familie Geoplanidae gerekend. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd in 1878 door H.N. Moseley.

Bipalium komt van het Latijnse bi: twee, en pala: schep. Dit verwijst naar de spatelvormige vorm van het hoofd, kenmerkend voor het geslacht. Bipalium kewense werd voor het eerst ontdekt in de orchideeënkassen van de beroemde Kew Gardens in Engeland.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Bipalium kewense is een grote (10-30 cm), okergele landplatworm, met vijf donkere lijnen midden op de rug en een donkere vlek in de nek. De kop is plat en hamervormig. De hamerhoofdplatworm heeft veel kleine oogjes, verspreid langs de koprand en langs de rand van het lichaam. Op de buikzijde zit een bleke middenstreep, geflankeerd door twee smallere grijze of paarsachtige strepen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt oorspronkelijk uit Zuid Oost Azië en is in 1912 al in de kas van de Hortus Botanicus in Amsterdam aangetroffen, en daarna met tussenpozen in andere kassen in Artis, Leiden en Utrecht. Hij heeft zich over de hele wereld verspreid, ook door heel Europa. Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De worm is tweeslachtig. De soort leeft op het land, nabij zoet water of onder andere vochtige omstandigheden, zoals onder rottend hout in de schaduw. De platworm is een exoot in Nederland en er zijn weinig vindplaatsen.

Platwormen die in Nederland gesignaleerd zijn, kunnen met twee eenvoudige sleutels gedetermineerd worden: