Birma-Siam-spoorweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Djsgmnd (overleg | bijdragen) op 30 mrt 2020 om 16:20. (Wijziging naar officiële benaming en aanpassing tekst.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Dodenspoorlijn of Birmaspoorlijn, 1942
Route van de Dodenspoorlijn
Route van de Dodenspoorlijn
Totale lengte415 km
Spoorwijdte1067 mm en 1000 mm
Begin aanlegdoor geallieerde krijgsgevangenen, Thaise en Indonesische romoesja's
Huidige statusdeels buiten gebruik
Geëlektrificeerdnee
Aantal sporen1
Baanvak Dodenspoorweg
STR van Bangkok
BHF 0 km
ABZgl naar Hua Hin
HST Tanon Songpol
BHF Sa Kosi Narai
HST Luk Kae
BHF Tha Rua Noi
HST Ban Nong Sua
HST Pak Phraek
BHF Kanchanaburi
HST Ban Mae Nam Kwae Yai
hKRZWae Kwai Rivier, vroeger Mae Klong
HST Kao Pun
HST Wang Lan
HST Na Kan
HST Wang Yen
HST Wang Takian
HST Ban Pong Sieo
HST Ban Kao
HST Tha Ta Sua
BHF Tha Kilen
HST Wang Sing
HST Lumsum
BHF Saphan Tham Krasae
BHF Amphoe Sai Yok/Wang Pho
BHF Ko Maha Mongkol
HST Chong Khaep
HST Wang Yai
HST Ban Pu Pong
BHF Nam Tok, 194 km
KBHFxe Nam Tok Sai Yok Noi, 195 km
exBHF Tonchan
exBHF Konyu
exGIPl Hellfire-Pass
exBHF Hintok
exBHF Rin Tin
exBHF Takanum
exhKRZWae
exBHF Kon Kuta
exBHF Nikki
exhKRZWae
exhKRZWae
exGIPl Drie-Pagoden-Pass, Grens Thailand / Burma, 304 km
exBHF Thabaya
exBHF Beke Taung
exBHF Retpu
xABZg+l van Ye
BHF Thanbuyzayat, 415 km
STR naar Moulmein

De Birma-Siamspoorweg, ook wel Birmaspoorweg. Dodenspoorlijn, is de bijnaam gegeven door geallieerde krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog aan de spoorlijn die zij gedwongen werden aan te leggen tussen Nong Pladuk in Thailand en Thanbyuzayat in Myanmar (Birma). Het werk aan de spoorlijn begon op 16 september 1942 en werd 16 maanden later voltooid, ondanks berekeningen van Japanse ingenieurs dat het minimaal 5 jaar zou duren om de 415 kilometer lange en 1 meter brede spoorlijn aan te leggen. De Japanners maakten hiervoor op grote schaal gebruik van dwangarbeid.

Tijdens de aanleg stierven per dag gemiddeld 75 arbeiders; 15 000 krijgsgevangenen stierven aan uitputting, ziekte en ondervoeding. Onder hen waren 7 000 Britten, 4 500 Australiërs, 131 Amerikanen en bijna 3 000 Nederlanders. Onder de westerse krijgsgevangenen waren veel KNIL-militairen en Nederlanders uit toenmalig Nederlands-Indië. Ook stierven ongeveer 100.000 Thaise en Indonesische romoesja's en ook Birmaanse en Maleisische dwangarbeiders bij de aanleg door het moeilijke gebied.

Na de voltooiing van de spoorweg in december 1943 bestond het werk uit onderhoud en reparatie van schade door geallieerde bommenwerpers. De werkkampen lagen vaak naast vitale punten van de spoorweg, waardoor bombardementen ook veel slachtoffers en gewonden onder de dwangarbeiders veroorzaakten.

De doden, die aanvankelijk langs de spoorweg werden begraven, zijn later (her)begraven op drie erevelden: Chungkai en Kanchanaburi in Thailand en Thanbyuzayat in Birma. Deze werden aangelegd op initiatief van de Commonwealth War Graves Commission, de Britse zusterorganisatie van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Veel overlevenden ondervonden later geestelijke problemen. Ook hun nazaten hebben nog problemen gehad: het zogenaamde tweedegeneratiesyndroom. Een van de bekendste bewoners van een van de kampen van arbeiders die aan de spoorlijn moesten werken was de Nederlandse cabaretier Wim Kan. Hij was er hulpje van de kamparts en hoefde dus zelf niet aan de spoorlijn te werken.

De eerste trein die over de spoorlijn reed, was een bordeeltrein voor Japanse officieren.[1]

In het westen is de spoorlijn voornamelijk bekend van de film The Bridge on the River Kwai. De rivier heette ten tijde van de bouw van de brug Mae Klong, maar werd in de jaren zestig hernoemd in Khwae Yai toen de brug door de film internationaal bekend was geraakt. Tegenwoordig is de lijn nog in gebruik tot aan Nam Tok in de provincie Kanchanaburi. De spoorlijn volgt na de brug bij de stad Kanchanaburi voor een groot gedeelte de loop van de rivier de Khwae Noi (tot de jaren zestig Khwae geheten).

Afbeeldingengalerij

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Burma Railway van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.