Biscaya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Biscaya is de titel van een hitsingle van de Duitse orkestleider en arrangeur James Last uit 1982. Het is tevens de titel van een album waarop het nummer staat. Het is de grootste hit van Last in de Nederlandse Top 40. Biscaya is een compositie van Manfred Buchholz en Franz-Peter Moorlampen, onder de pseudoniemen van respectievelijk William Bookwood en Howard O'Malley. Beiden waren destijds eigenaar van de Duitse muziekuitgeverij SAM Music.

Biscaya is een instrumentaal nummer waarin de bandoneon een centrale rol speelt. Het instrument werd in dit nummer gespeeld door Jo Ment (1923-2002), die al in de jaren vijftig met James Last samenspeelde in de big band van de Norddeutscher Rundfunk. Later had hij zijn eigen big band, die eind jaren zeventig werd opgeheven. In 1981 ging hij weer samenwerken met James Last. Op het album Biscaya kreeg Ment met zijn instrument meteen de hoofdrol toegewezen: bijna alle nummers op de plaat bestonden uit bandoneon- of accordeonmelodieën.

Biscaya werd meteen een groot succes, zowel in Duitsland als in Nederland en België. Het succes in Nederland werd geholpen door het feit dat de melodie gebruikt werd in de promotiecampagne voor de locatie-uitzendingen van Radio Veronica in de zomer van 1982. Onder de noemer "Veronica komt naar je toe deze zomer" bleek de muziek zó populair, dat de promo ook in de jaren na 1982 elke zomer werd gebruikt voor dit thema.