Bisdom Osnabrück

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Tulp8 (overleg | bijdragen) op 7 feb 2020 om 08:25. (→‎Bijzondere situatie 1543-1802: dp)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bisdom Osnabrück
Ligging van het bisdom in Duitsland
Symbolen
Wapen
Basisgegevens
Kerkprovincie Hamburg
Website http://www.bistum-osnabrueck.de/
Hiërarchie
Bisschop Franz-Josef Bode
Hulpbisschop Theodor Kettmann
Vicaris-generaal Theo Paul
Statistieken
Oppervlakte 12.480 km²
Bevolking 2.158.443 (31.12.2007)
Katholieken 582.212 (27,1) (31.12.2007)
Dekenaten 10
Parochies 239
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het bisdom Osnabrück is een rooms-katholiek bisdom in Duitsland. Het huidige bisdom omvat delen van de deelstaten Neder-Saksen en Bremen. Oorspronkelijk omvatte het bisdom, dat in 780 gesticht zou zijn door Karel de Grote ook het in de provincie Groningen gelegen Westerwolde. Het was steeds een suffragaanbisdom van het aartsbisdom Keulen, maar bij de stichting van het nieuwe aartsbisdom Hamburg werd Osnabrück onder Hamburg gesteld. Kathedraal van het bisdom is de Dom van Osnabrück.

Bijzondere situatie 1543-1802

Op bovenstaand kaartje is het wereldlijke machtsgebied van het Bisdom Osnabrück weergegeven in paars met een dun oranje lijntje eromheen.

Toen in 1543 de Reformatie tot het gebied doordrong, bekeerde de toenmalige bisschop zich, tenminste tijdelijk, tot het lutheranisme. Bij gebrek aan duidelijke leiding werd het principe van de in 1555 gesloten Godsdienstvrede van Augsburg (cuius regio, eius religio) niet toegepast. Iedere parochie besliste zelf, of er rooms-katholieke of lutherse erediensten zouden worden gehouden. Dat leidde tot merkwaardige en unieke toestanden; zo kwam het voor, dat kerkdiensten elementen van beide geloofsrichtingen bevatten. Pas in 1623, toen tijdens de Dertigjarige Oorlog het gebied door katholiek gezinde troepen was veroverd, zette de Contra-Reformatie door en werd het bisdom weer "echt" katholiek. Maar het aantal protestanten was groot. Als uitvloeisel van de Vrede van Münster werd in 1650 een unieke regeling voor dit bisdom ingevoerd. Beurtelings zou het bisdom kerkelijk protestants en katholiek zijn. Wanneer een lutherse bisschop regeerde, vielen de katholieken kerkelijk onder het Bisdom Münster. Deze regeling bleef tot 1802 van kracht.

Zie ook

Zie de categorie Roman Catholic Diocese of Osnabrück van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.