Naar inhoud springen

Blauwe Huis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Receptiecentrum van het Blauwe Huis, augustus 2010

Het Blauwe Huis (Koreaans: 청와대; Hanja: 靑瓦臺; Cheongwadae; letterlijk "paviljoen van blauwe tegels") was de officiële werk- en woonplaats van de president van Zuid-Korea, gelokaliseerd op 1 Cheong Wa Dae straat, in het Jongno district van de hoofdstad Seoul. Het Blauwe Huis bestaat uit een complex van gebouwen, grotendeels opgetrokken in traditionele Koreaanse stijl met enkele moderne elementen. Het complex werd gebouwd op de locatie van de koninklijke tuinen van de Joseondynastie (1392–1910) en beslaat ongeveer 250.000 m².

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plaats van het Blauwe Huis stond oorspronkelijk een koninklijke villa, in het toenmalige Hanyang, de zuidelijke hoofdstad van de Goryeodynastie (918–1392). De villa werd gebouwd door koning Sukjong van Goryeo (r. 1095–1105) in 1104. De belangrijkste hoofdstad van Goryeo was te Kaesŏng, en er was tevens een westelijke hoofdstad te Pyongyang en een oostelijke hoofdstad te Gyeongju.

Nadat de Joseondynastie (1392-1910) haar hoofdstad had verhuisd naar Hanyang, bouwde ze in 1395, het vierde jaar van de regering van koning Taejo van Joseon (1392-1398) het Gyeongbokgungpaleis, dat moest dienen als residentie. Het complex van de oude koninklijke villa werd de achtertuin van het paleis. Het werd gebruikt voor ambtenarenexamens en militaire oefeningen.

Na de bezetting van Korea door het Japans Keizerrijk in 1910, gebruikte de gouverneur-generaal van Korea Gyeongbokgung als gouvernement. In 1939 bouwde Japan een officiële residentie voor de gouverneur-generaal op de locatie van het Blauwe Huis. Dit gebouw werd in 1993 ontmanteld tijdens het presidentschap van Kim Young-sam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oprichting van Zuid-Korea in 1948 werd het de residentie van de president. President Syngman Rhee noemde het gebouw "Gyeongmudae" (Koreaans: 경무대; Hanja: 景武臺), wat de naam was van een van de oude gebouwen op het complex. President Yun Bo-seon veranderde de naam naar "Cheongwadae" na zijn inauguratie in 1960.

In 1968 wist een Noord-Koreaanse commandoeenheid van Unit 124 bijna het gebouw te bereiken, in een poging om president Park Chung-hee te vermoorden. De Noord-Koreanen sloegen na de mislukte aanval op de vlucht. Bij gevechten in de dagen daarna kwamen 29 Noord-Koreanen, 26 Zuid-Koreanen en vier Amerikanen om het leven.

Presidenten Park Chung-hee, Choi Kyu-ha en Chun Doo-hwan gebruikten het door de Japanners gebouwde gebouw als residentie totdat president Roh Tae-woo een nieuwe residentie, een nieuw hoofdgebouw en een perscentrum liet bouwen. Het hoofdgebouw werd in april 1991 in gebruik genomen.

Yoon Suk-yeol, die vanaf mei 2022 president is, heeft besloten hier niet te gaan wonen en stelde de residentie open voor het publiek.[1] Voor het eerst in 74 jaar kunnen toeristen het complex bezoeken.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cheongwadae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.