Blijburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Entreepoort Blijburg
Terras Blijburg

Blijburg is een tijdelijk strand aan de noordzijde van het Haveneiland in IJburg (Amsterdam); het is één van Amsterdams stadsstranden.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste werd op enkele honderden meters van de huidige plek geopend in 2003. Het werd in september 2005 weer gesloten omdat de oprukkende woningbouw zijn ruimte opeiste. Aangezien het in korte tijd populair was geworden, werd een vervangende locatie gezocht. Op 5 mei 2006 werd deze geopend voor een periode van twee jaar. Blijburg heeft er op die locatie nog een jaar bijgekregen en was tot en met september 2009 open op dezelfde plek.

Eind 2009 werd die locatie gesloten en moest Blijburg voor de zomer van 2010 opnieuw verhuizen naar een stuk strand vijfhonderd meter verderop. Vanuit deze plek moet het stadstrand nog een keer verhuizen om uiteindelijk een vaste locatie te krijgen in de tweede fase van de bouw van IJburg.

Eind september 2014 werd de derde locatie gesloten om in het voorjaar van 2015 na de vierde verhuizing in twaalf jaar op de definitieve plek weer open te gaan.[1] In oktober 2018 zal ook deze locatie worden verlaten; op het toekomstige Strandeiland is vooralsnog geen plek ingericht voor een nieuw Blijburg.


Het strand is goed bereikbaar met tramlijn 26 (enkele minuten lopen vanaf het eindpunt). Buslijn 66 heeft een halte bij het strand.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]