Blijburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Entreepoort Blijburg
Terras Blijburg

Blijburg was van 2003 tot 2018 een tijdelijk strand aan de noordzijde van het Haveneiland in IJburg (Amsterdam); één van Amsterdams stadsstranden.

Geschiedenis[bewerken]

Het strand werd aanvankelijk geopend in 2003 op enkele honderden meters van de laatste plek. Het werd in september 2005 weer gesloten omdat de oprukkende woningbouw ruimte opeiste. Aangezien het in korte tijd populair was geworden, werd een vervangende locatie gezocht. Op 5 mei 2006 werd deze geopend voor een periode van twee jaar. Blijburg heeft er op die locatie nog een jaar bijgekregen en was daar tot en met september 2009 open.

Eind 2009 werd die locatie gesloten en moest Blijburg voor de zomer van 2010 opnieuw verhuizen naar een stuk strand vijfhonderd meter verderop. Vanuit deze derde plek moest het stadstrand nog een keer verhuizen naar een vierde locatie, in de tweede fase van de bouw van IJburg.

Eind september 2014 werd de vierde locatie gesloten om in het voorjaar van 2015 na de vierde verhuizing in twaalf jaar op de vijfde plek weer open te gaan.[1] Op 30 september 2018 werd ook deze locatie gesloten; op het toekomstige Strandeiland is vooralsnog geen plek gereserveerd voor een nieuw Blijburg.

Het strand was goed bereikbaar met tramlijn 26 (enkele minuten lopen vanaf het eindpunt). Buslijn 66 heeft een halte bij het vroegere strand.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]